Κατηγορίες

Μίχας, Γιάννης Δ.

Μίχας, Γιάννης Δ.

Μίχας, Γιάννης Δ.

Ο Γιάννης Μίχας γεννήθηκε το 1954 στη Βοιωτία. Μαθητής Γυμνασίου εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Ναυπηγός. Από τότε η ζωή του ταυτίστηκε με την ζωή του μεγάλου Λιμανιού της χώρας και ενέπνευσε τους επαγγελματικούς του προσανατολισμούς.

Αξιοποίησε την κλίση του στη ζωγραφική κάνοντας τα πρώτα του βήματά κοντά σε μεγάλους Έλληνες ζωγράφους. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζωγραφική (με πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό) και είναι τακτικό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Κοινωνικά και πολιτικά ανήσυχος, εντάχθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στην αντιδικτατορική οργάνωση του Ρήγα Φεραίου, μέσα από την οποία ανέπτυξε πολιτική δράση και κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Από το 1978 συνέχισε την πολιτική δράση μέσα από τις οργανωμένες τάξεις του ΠΑΣΟΚ.

Μετέτρεψε τις πολιτικές και κοινωνικές του ανησυχίες σε ενεργό συνδικαλιστική δράση στον ίδιο τον χώρο δουλειάς του, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η αναγνώριση της δράσης του αυτής, τον οδήγησε γρήγορα στο προεδρείο του σωματείου "Τρίαινα" των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Εξελέγη μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος επί 4 συνεχόμενες τριετίες.

Διετέλεσε πρόεδρος της Κίνησης Ειρήνης Συνδικαλιστών Οργανώσεων Ελλάδος και μέλος της Γραμματείας της Κίνησης της Ακρόπολης για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό, Γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Πειραιά, μέλος της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε.

Ανέλαβε καθοδηγητικούς και οργανωτικούς ρόλους στις εκλογές της Τ.Α. στον Πειραιά το 1994 και το 1998.

Συμμετείχε ενεργά μέσα από την κοινωνική του δράση στην λειτουργία του παραρτήματος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στον Πειραιά, του Γραφείου ενημέρωσης ανέργων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και του Γραφείου ενημέρωσης οικονομικών μεταναστών.

Συμμετείχε με προτάσεις, παρεμβάσεις για την σωτηρία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, προσπάθησε και συνεχίζει να επιδιώκει την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτικών, με παράλληλη ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Με την συμβολή του υλοποιήθηκαν μια σειρά προγραμμάτων για νέους (YOYTH START 1994, ADAPT, Δομή στήριξης για την Ν/ Ζώνη κλπ).

Επεδίωξε την εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την παιδεία, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νησιών.

Διατέλεσε επί 13 χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. Α.Ε. και Αναπληρωτής Πρόεδρος (εκπρόσωπος της Ο.Κ.Ε.) πρωτοστατώντας στη δρομολόγηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

Διατέλεσε μέλος της Εθνικής επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μέλος της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές, ήταν υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ (Πρώτος Επιλαχών).

Στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2002 εκλέχτηκε με τον συνδυασμό Υπερνομαρχία Πολιτών, Νομάρχης Πειραιά.

Είναι Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), την οποία εκπροσωπεί στο Συμβούλιο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης.

Πρόσφατα εξελέγη ομόφωνα στη θέση του Αντιπροέδρου της ad hoc Ομάδας Εργασίας Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι παντρεμένος με την Άντυ Βλαβιανού και έχει ένα γιο τον Δημήτρη.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ( - Είδη)