Κατηγορίες

Λοΐζου, Μάρω

Λοΐζου, Μάρω

Λοΐζου, Μάρω

Η Mάρω Λοΐζου γεννήθηκε στις 17 Σεπτεµβρίου του 1940 στην Αθήνα, όπου έζησε µέχρι το καλοκαίρι του 2007. Όταν ήταν είκοσι χρονών, µαζί µε άλλους πρωτοπόρους καλλιτέχνες, συµµετείχε στη δηµιουργία ενός µεγάλου πανελλήνιου κινήµατος που στόχο είχε την καταπολέµηση της κοινωνικής αδικίας µέσα από αγωνιστικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Έργα της εποχής αυτής είναι τρεις ποιητικές συλλογές, στίχοι της που µελοποιήθηκαν και έγιναν τραγούδια, και ποιήµατα που απάγγελλαν σε δηµόσιους χώρους. Το 1965 παντρεύεται τον συνθέτη Μάνο Λοΐζο, µε τον οποίο τον επόµενο χρόνο αποκτά την κόρη της Μυρσίνη. Από τότε, διαπιστώνοντας την άνεση και τη χαρά που ένιωθε κάθε φορά που της έφτιαχνε παραµύθια, άρχισε να ασχολείται επαγγελµατικά µε την παιδική λογοτεχνία, µε εκποµπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, µεταφράσεις παιδικών βιβλίων και συνεργασίες µε ανάλογα περιοδικά. Το 1974 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, το «Ήταν και δεν ήταν».


Στα βιβλία της για παιδιά, ζωντανεύοντας σύµβολα του ονείρου και του µύθου, στόχο έχει, µέσα από τη λιτότητα και την απλότητα της γραφής της, να διατηρήσει ζωντανή την αίσθηση του θαύµατος για τα µικρά και τα µεγάλα του κόσµου.


Η Mάρω Λοΐζου έχει τιµηθεί µε ελληνικά και διεθνή βραβεία και έργα της έχουν µεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Το 1995 τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και το 1998 ήταν υποψήφια της χώρας µας για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ - Λοΐζου, Μάρω ( - Είδη)Page generated: 21/10/2021 11:13:42