Κατηγορίες

Τομαράς, Νίκος

Τομαράς, Νίκος

Τομαράς, Νίκος

Ο Νίκος Τομαράς είναι δάσκαλος. Μετά τη μετεκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ειδικεύτηκε σε προγράμματα διάγνωσης και αποκατάστασης Ειδικών Μαθησιακών Διαταραχών. Το μεταπτυχιακό του είναι στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία (MA Counselling and Psychotherapy).

Ασχολείται με τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές περίπου τριάντα χρόνια. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για τη διάγνωση και αποκατάστασή τους, όπως επίσης και σε ομάδες παραγωγής αποκαταστασιακού και εκπαιδευτικού υλικού. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα ενώ η μεταπτυχιακή του έρευνα έχει τίτλο «Κατανοώντας σε βάθος το βίωμα του πατέρα με παιδί διαγνωσμένο με μαθησιακές δυσκολίες στο δημοτικό σχολείο».

Έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών σε συνέδρια και συχνά συμμετέχει σε ημερίδες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών, φοιτητών, ιατρών και άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται με το παιδί.

Με συναντήσεις υποστήριξης και εποπτείας συμβάλλει σε μια στοχευμένη και εξατομικευμένη καθοδήγηση όλων όσων συνειδητοποιούν ότι η αποτελεσματικότητα περνά μέσα από την προσωπική ανάπτυξη, ανατροφοδότηση και ενίσχυση των δεξιοτήτων και γνώσεων που κατέχουμε ήδη.

Από τις θέσεις του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Δυσλεξίας, του επιστημονικού συνεργάτη του Κέντρου Ψυχολογικών Μελετών, του μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Έρευνας και Μελέτης Δυσκολιών Μάθησης, του μέλους της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος και της Εταιρείας Μελέτης της Ανάπτυξης Παιδιών και Εφήβων έχει υπηρετήσει και υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια το χώρο αυτό.

Συνεργαζόμενος με κοινωνικές δομές όπως τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑ) ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας υποστηρίζει την προσπάθεια τού Συμβουλευόμενου να αλλάζει και να ζει με ένα λειτουργικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Με τη βοήθεια ψυχομετρικών εργαλείων των Σειρών Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας EvCareer της Evalion στηρίζει τον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη συμβουλευτική καριέρας σε φοιτητές, ανέργους και άτομα που αναζητούν εργασία, αλλά και σε ήδη εργαζόμενους.

Ως πιστοποιημένος συνεργάτης του Οργανισμού Gordon Hellas και εκπαιδευτής PET & TET (Parent & Teacher Effectiveness Training) του GTI (Gordon Training International) συμβάλλει με τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) στην εκμάθηση από τους γονείς συγκεκριμένων δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης των συγκρούσεων, που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη διατήρηση αρμονικής σχέσης με τα παιδιά τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αντίστοιχα, με τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Δασκάλου (ΕΑΔ) εφοδιάζει τους δασκάλους με τις βασικές δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων που είναι απαραίτητες για να αναπτύξουν ποιοτικές σχέσεις με τους μαθητές τους, έτσι ώστε να μειώσουν τις συγκρούσεις και να αποκτήσουν περισσότερο χρόνο πραγματικής διδασκαλίας - μάθησης.

Στους αγρούς των στίχων βρίσκεται από τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του. Οι διαδρομές του - ποιητικές κυρίως - με μια ηρεμία που την αντλεί από τις λέξεις. Αδυνατεί εξάλλου να προσδιορίσει την ηλικία του, αφού καθημερινά μιλάει, παίζει και μεγαλώνει με παιδιά.

Σχεδιάζει κόσμους χρωμάτων και ελπίδας μέσα από τα μάτια των παιδιών-μαθητών του. Με την πίστη πως από το λίγο γεννιέται το πολύ καταθέτει τις ποιητικές του εκδοχές.

Είναι συγγραφέας του επιστημονικού βιβλίου για γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς και φοιτητές «Μαθησιακές Δυσκολίες ή Σύμπτωμα: Από τις ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση σε μια συμπεριληπτική κοινωνία», που βρίσκεται ήδη στην 7η ανατύπωσή του και των ποιητικών συλλογών «Παρήλιον», «Σχεδόν πια ναυτικός» και «Πόλεμος ήταν πικραλίδες με αγάλματα», ενώ κριτικές και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ - Τομαράς, Νίκος ( - Είδη)Page generated: 18/10/2021 13:02:45