Κατηγορίες

Όποιος κατακτήσει τον χρόνο θα χάσει τον κόσμο

Όποιος κατακτήσει τον χρόνο θα χάσει τον κόσμο

Όποιος κατακτήσει τον χρόνο θα χάσει τον κόσμο

Το ΤΙΜΑΚΙΣΤΑΝ – Το σεντούκι του χρόνου περιέχει 376 σελίδες με παράξενα γεγονότα. Στην αρχή το σκηνικό μάς είναι γνώριμο: τα πράγματα δε μοιάζει να πηγαίνουν καθόλου καλά και οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Όμως, οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο τις οικονομικές κρίσεις, τη βροχή, τους Φεβρουάριους και τις Δευτέρες. Αγοράζουν μαύρα κουτιά που έχουν τη μαγική δύναμη να σταματούν τον χρόνο όταν κάποιος μπει μέσα σ’ αυτά. Καθώς όλοι κλείνονται μέσα στα κουτιά, περιμένοντας να περάσουν οι βαρετές μέρες, ο κόσμος φυσικά αποδιοργανώνεται· τα πάντα καταρρέουν και διαλύονται, αλλά τότε μερικά παιδιά καταφέρνουν να δραπετεύσουν απ’ την αιχμαλωσία και συναντούν την αφηγήτρια Γκρέις, υπό την κατεύθυνση της οποίας αναλαμβάνουν να αποκαταστήσουν την τάξη του κόσμου.

Η Γκρέις θα τους μιλήσει για το πρώτο σεντούκι του χρόνου, που έρχεται από το μακρινό παρελθόν, όταν ένας υπερφίαλος βασιλιάς βάλθηκε να νικήσει τον χρόνο για να διατηρήσει στους αιώνες την ομορφιά της κόρης του, Οψιδιάνας.

Πλέον, τίποτε δεν είναι όπως το ξέραμε και όλα κάτι μας θυμίζουν. Γιατί στις 376 σελίδες του βιβλίου «το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν συνυφαίνονται μέσα σε έναν φανταστικό κόσμο που είναι οικείος στους πάντες, αλλά τον οποίο κανένας δεν έχει ποτέ κατοικήσει. Σε αυτό το επιβλητικό μωσαϊκό, πλασμένο από γεγονότα και αλήθειες, μαγεία και θαύμα, ο Μάγκνασον θέτει επείγοντα ερωτήματα για τον τρόπο ζωής και τις αξίες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, και για την ευθύνη που φέρει ο καθένας μας όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος».

Το μήνυμα ότι πρέπει να δράσουμε τώρα, χωρίς αναβολή, είναι σαφές, ωστόσο το ΤΙΜΑΚΙΣΤΑΝ – Το σεντούκι του χρόνου δεν είναι ένα βιβλίο που κάνει κατήχηση, γιατί ο Μάγκνασον είναι πολύ επιδέξιος συγγραφέας για να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν είναι τυχαίο πως το βιβλίο χαρακτηρίστηκε «σαν καρπός της ένωσης του Τσόμσκυ και του Λιούις Κάρρολ».

Στα 45 του, ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον έχει γράψει βιβλία που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν σε 35 χώρες, έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία και διακρίσεις, έχει υπάρξει υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του και δε σταματάει να κινητοποιεί την κοινή γνώμη σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Μάλιστα, ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον και η ποπ σταρ Björk είναι μεταξύ των ιδρυτών μιας περιβαλλοντικής ομάδας, η οποία αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πάρκου στην περιοχή των κεντρικών ισλανδικών υψιπέδων. Περισσότερα για τον Αντρί Σνερ Μάγκνασον στο http://www.andrimagnason.com/about-andri/.

«Στο ΤΙΜΑΚΙΣΤΑΝ – Το σεντούκι του χρόνου, το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν συνυφαίνονται μέσα σε έναν φανταστικό κόσμο που είναι οικείος στους πάντες, αλλά τον οποίο κανένας δεν έχει ποτέ κατοικήσει. Σε αυτό το επιβλητικό μωσαϊκό, πλασμένο από γεγονότα και αλήθειες, μαγεία και θαύμα, ο Μάγκνασον θέτει επείγοντα ερωτήματα για τον τρόπο ζωής και τις αξίες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, και για την ευθύνη που φέρει ο καθένας μας όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος. Η ιστορία πραγματεύεται την έννοια του χρόνου και ξεδιπλώνει αναμνήσεις παλιών παραμυθιών με δημιουργικό πάθος.

«Ο Μάγκνασον είναι ένας απ’ τους πιο δυναμικούς Ισλανδούς συγγραφείς των πρόσφατων χρόνων, ο οποίος ασκεί δριμεία κοινωνική κριτική και συχνά συνδυάζει τα εναργή του μηνύματα με χιούμορ. Έχει συχνά θέσει προ των ευθυνών τους κυβερνήσεις και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στα γραπτά του, και το ΤΙΜΑΚΙΣΤΑΝ – Το σεντούκι του χρόνου δεν αποτελεί εξαίρεση». Λογοτεχνικό Βραβείο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου του Συμβουλίου Σκανδιναβικών Χωρών – απόσπασμα από την πρόταση της ισλανδικής επιτροπής επιλογής για το ΤΙΜΑΚΙΣΤΑΝ – Το σεντούκι του χρόνου.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο κοντινό μέλλον, όπου οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο τις οικονομικές κρίσεις, τη βροχή, τους Φεβρουάριους και τις Δευτέρες, και αγοράζουν μαύρα κουτιά που έχουν τη μαγική δύναμη να σταματούν τον χρόνο όταν κάποιος μπει μέσα σ’ αυτά. Καθώς οι άνθρωποι κλείνονται μέσα στα κουτιά, περιμένοντας να περάσουν οι βαρετές μέρες, ο κόσμος φυσικά αποδιοργανώνεται· τα πάντα καταρρέουν και διαλύονται, αλλά τότε μερικά παιδιά καταφέρνουν να δραπετεύσουν απ’ την αιχμαλωσία και συναντούν την αφηγήτρια Γκρέις, υπό την κατεύθυνση της οποίας αναλαμβάνουν να αποκαταστήσουν την τάξη του κόσμου. Η καρδιά της αφήγησης είναι μια ιστορία που διηγείται η Γκρέις, σχετικά με έναν κόσμο του μακρινού παρελθόντος, όταν ένας υπερφίαλος βασιλιάς βάλθηκε να νικήσει τον χρόνο και απόκτησε το πρώτο σεντούκι του χρόνου – το πρωτότυπο των καινούριων μαύρων κουτιών. Μέσα στο σεντούκι έβαλε την κόρη του, την όμορφη Οψιδιάνα, επειδή δεν άντεχε τη σκέψη ότι ο χρόνος θα κατέτρωγε την ομορφιά της ή ότι η κόρη του θα ήταν αναγκασμένη να ζει μέρες ανίας. Η απομόνωση του κοριτσιού από τον χρόνο αποδείχτηκε, φυσικά, κακή ιδέα, όπως κακή ιδέα είναι και για τις οικογένειες των παιδιών να κρύβονται στα μαύρα κουτιά τους, περιμένοντας κάποιος άλλος να σώσει τον κόσμο.

Προηγούμενο
Επόμενο