Μάρτα Παλατσέζι, Οι περιπέτειες του νεαρού Λουπέν: Κυνηγώντας τον Μεσιέ Μουστακί
Γράφει η Λίνα Λυχναρά
«Είναι λάθος να κλέβεις, όλοι το λένε».
«Όχι αν το κάνεις για τους σωστούς λόγους, λέω εγώ».
Με αυτή την ξεκάθαρη δήλωση του Αρσέν Λουπέν, του διάσημου αριστοκράτη κλέφτη που έχει δημιουργήσει η πένα του Μορίς Λεμπλάν πριν από έναν αιώνα, αρχίζει η αφήγηση μιας συναρπαστικής περιπέτειάς του.
Ο Αρσέν είναι ένας ορφανός έφηβος που ζει στο Παρίσι του 1886. Είναι η εποχή που μόλις έχει υψωθεί ο πύργος του Άιφελ και οι διαμαρτυρίες για την έγερσή του δεν έχουν κοπάσει. Για την ιστορία, πολλοί Παριζιάνοι της εποχής, κι ανάμεσα σε αυτούς σημαντικοί συγγραφείς όπως ο Εμίλ Ζολά ή ο Αλέξανδρος Δουμάς, απαιτούσαν να γκρεμιστεί η σιδερένια κατασκευή που ασχήμαινε, κατά την άποψή τους, όλο το Παρίσι. Ο Γκυ ντε Μοπασσάν, μάλιστα, αποφάσισε να μετακομίσει για να μην τη βλέπει!
Πάντως, για να επιστρέψουμε στον Λουπέν, ο πρώτος «σωστός λόγος» για να κλέψει παρουσιάζεται ένα βράδυ Χριστουγέννων στο άθλιο ορφανοτροφείο της μαντάμ Κουβαρντού όπου διαμένει. Εκεί, την ώρα που η ιδιοκτήτρια με τον σύζυγό της, τον κύριο Απατεωνί, απολαμβάνουν ένα πλούσιο γιορτινό γεύμα αφήνοντας τα παιδιά του ιδρύματος να τυραννιούνται από μια βασανιστική πείνα, ο Λουπέν γλιστράει στο κελάρι του ζεύγους για να κλέψει τροφή και να τη μοιραστεί με τα υπόλοιπα υποσιτισμένα παιδιά τού ορφανοτροφείου, όπως κάνει πάντοτε, με τη βαθιά αίσθηση δικαιοσύνης που τον διακατέχει. Όμως η μαντάμ Κουβαρντού τον ανακαλύπτει και τον πετάει έξω από το ίδρυμα γνωρίζοντας πως κανείς δε θα μπορούσε να επιζήσει μια τόσο παγερή νύχτα με το άθλιο ντύσιμο που παρείχε στους τροφίμους της το ορφανοτροφείο. Το αγόρι, όμως, διαθέτει τεράστια ηθική αλλά και σωματική δύναμη κι επιζεί.
Σε λίγο καιρό, ο Αρσέν Λουπέν θα καταφέρει να βρει στέγη στην περίφημη Αγχόνη, ένα διαβόητο κτίριο του Παρισιού που συγκεντρώνει κλέφτες κάθε λογής και κατηγορίας, και θα συνεχίσει να κλέβει για τους «σωστούς» πάντοτε λόγους. Σύντομα θα γίνει ο αγαπημένος ήρωας των φτωχών παιδιών, καθώς μοιράζεται πάντοτε τη λεία του με αυτά, ενώ ο ίδιος δεν κρατάει παρά μόνο ό,τι χρειάζεται για να ζήσει.
Ώσπου θα εμφανιστεί στη ζωή του νεαρού Λουπέν ο Μεσιέ Μουστακί, ένας κακοποιός με μεγάλη δράση, του οποίου κανείς δε γνωρίζει το αληθινό πρόσωπο, όμως μετά από κάθε επίθεση του αφήνει πάντοτε ένα ζωγραφισμένο μουστάκι.
Εδώ, η Μάρτα Παλατσέζι, η συγγραφέας που δίνει νέα πνοή στον αριστοκράτη κλέφτη του Μορίς Λεμπλάν, φροντίζει να συνδέσει το οικογενειακό παρελθόν του Μεσιέ Μουστακί με την ιστορία της Γαλλίας από τον καιρό της Μαρίας Αντουανέτας και της Γαλλικής Επανάστασης, αποκαλύπτοντάς μας τους λόγους και τα κίνητρα που οδηγούν τον Μουστακί να επιχειρήσει μια θεαματική πράξη: την καταστροφή του πύργου του Άιφελ!
Το ότι ο Μεσιέ Μουστακί απέτυχε στον στόχο του, νομίζω ότι όλοι το υποθέτουν, μιας και όλοι γνωρίζουμε πως ο εμβληματικός πύργος που έγινε σύμβολο του Παρισιού βρίσκεται ακόμη στη θέση του. Τι απέγινε όμως και ποιος είναι ο ρόλος του νεαρού Αρσέν Λουπέν στην ιστορία αυτή είναι κάτι που θα το μάθουμε ακολουθώντας σελίδα τη σελίδα την αφήγηση της παραλίγο εξαφάνισής του, η οποία συνδυάζει την απόλαυση ενός ιστορικού μυθιστορήματος με την αγωνία και το σασπένς μιας αστυνομικής πλοκής!
Η Λίνα Λυχναρά είναι καθηγήτρια στα πανεπιστημιακά τμήματα του Γαλλικού Ινστιτούτου και συγγραφέας. Μπορείτε να δείτε την εργογραφία της εδώ.
Tags: φιλία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισότητα, περιπέτεια