Κατηγορίες

Ονειροφύλακες: 5 λόγοι για να πετάξεις

Ονειροφύλακες: 5 λόγοι για να πετάξεις

Γράφει η Κική Χατζοπούλου 

 

1. Τα γυάλινα φτερά

Οι Ονειροφύλακες είναι πλάσματα μαγικά. Γεννιούνται για να μεταφέρουν τα όνειρα στους ανθρώπους. Με τα γυάλινα φτερά τους τα σηκώνουν ψηλά στον ουρανό και έτσι τα βλέπουν οι άνθρωποι στον ύπνο τους. Είναι όμως και πλάσματα ανθρώπινα, και αδυνατούν να αποδεχτούν το διαφορετικό. Αν ένας Ονειροφύλακας γεννηθεί με προβληματικά φτερά, μικρά και αδύναμα, αν το γυαλί είναι έτοιμο να ραγίσει και κάθε πτήση είναι αδύνατη, οι κανόνες του κόσμου ορίζουν την εξορία του. Με τέτοια ραγισμένα φτερά γεννιέται η Έρση, η μικρή γενναία μας ηρωίδα.

 

2. Τα καταδικά σου όνειρα

Για να σώσουν την Έρση από τον μαρασμό, οι γονείς της σπάνε τον πιο πολύτιμο κανόνα της κοινωνίας των Ονειροφυλάκων: της χτίζουν έναν πύργο με όνειρα. Τα καταδικά της όνειρα. Μέχρι στιγμής, οι Ονειροφύλακες μπορούν μόνο να κουβαλήσουν όνειρα στους ανθρώπους, όχι να έχουν δικά τους. Μέσα στον πύργο της, όμως, η Έρση μεγαλώνει με παρέα τη φαντασία και την ελπίδα, διαφορετική από όλους – και ίσως δυνατότερη.

 

3. Η συμμορία του Σείριου

Πώς να συγκριθεί η πραγματικότητα με τη φαντασία, όταν έχεις μεγαλώσει σε έναν πύργο από όνειρα; Όταν η Έρση βγαίνει από τον πύργο, ο κόσμος γύρω της είναι πολύ πιο σκληρός από ό,τι είχε φανταστεί. Επικρατεί ρατσισμός, αυταρχικοί κανόνες, αποξένωση. Τα φτερά της τη σημαδεύουν ως Άλλο, αδύναμη και ανίκανη να συμμετάσχει στις διαδικασίες των Ονειροφυλάκων. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα παιδιά σαν αυτή, διωγμένα από την κοινωνία, και έχουν σχηματίσει τη δική τους μικρή οικογένεια. Αυτά είναι ο Βίκτωρ, ο Νταν και η Μαλβίνα –η συμμορία του Σείριου–, οι οποίοι, διαμοιράζοντας τις ευθύνες και τις δουλειές, έχουν καταφέρει να σμιλέψουν μια θέση για τον εαυτό τους στον σκληρό κόσμο γύρω τους. Η φιλία είναι σημαντική στο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, καθώς είναι το πρώτο βήμα προς την αλληλεγγύη, την αποδοχή και την αγάπη.

 

4. Οι Εφιάλτες

Ο κόσμος του βιβλίου σφύζει από αλληγορίες: οι Ονειροφύλακες και το χρέος που έχουν απέναντι στους ανθρώπους, το Μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει η παρέα, το Πράσινο Ξέφωτο όπου μπορούν να ξαποστάσουν, η Λίμνη της Δίνης που τους θυμίζει τη θλίψη του παρελθόντος, το Μεγάλο Πέρασμα που πρέπει να διασχίσουν παίρνοντας τις αποφάσεις τους… Το ταξίδι της Έρσης και των φίλων της είναι γεμάτο μεταφορές, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι Εφιάλτες. Αυτά τα άμορφα, τρομαχτικά πλάσματα ακολουθούν τους ήρωές μας κι όταν τους βρίσκουν θλιμμένους, επιτίθενται!

 

5. Ο Αλή

Για να γίνει η Έρση καλά, οι γονείς της έφτιαξαν έναν πύργο από όνειρα – ποιος όμως στερείται τα όνειρά του όσο η Έρση μεγαλώνει προστατευμένη; Αυτό είναι το μυστήριο στην καρδιά του βιβλίου και η ερώτηση που ταλανίζει την Έρση. Ένα παιδί στον πραγματικό κόσμο περνάει κάθε βράδυ χωρίς να ονειρεύεται, εξαιτίας της. Ξεκινά λοιπόν ένα μεγάλο ταξίδι, γεμάτο περιπέτεια και θυσία, για να βρει το παιδί και να του επιστρέψει αυτό το πολύτιμο αγαθό: τα όνειρά του. Το παιδί αυτό είναι ο Αλή, που –σαν την Έρση– νιώθει ξένος στην κοινωνία του και –σαν την Έρση– έχει ανάγκη από φαντασία και ελπίδα. Θα καταφέρει η Έρση να τον βρει; Θα καταφέρουν τα όνειρά τους να τους σώσουν;

 

Η Κική Χατζοπούλου είναι απόφοιτος του MFA Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστήμιου The New School της Νέας Υόρκης και συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας.


Tags: αισθηματικό, περιπέτεια, φαντασίας, φιλία, διαφορετικότητα, Α.Μ.Ε.Α., όνειρα, αναπηρία
Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 03/10/2023 08:00:05