Κατηγορίες

Ωδή… σσεια μιας έφηβης:  5 λόγοι να αγαπάς τους φίλους σου

Ωδή… σσεια μιας έφηβης: 5 λόγοι να αγαπάς τους φίλους σου

Γράφει η Κική Χατζοπούλου

 

1. Ουμέα Σουηδίας

Τι θα έκανες αν ήσουν δεκαπέντε χρονών, ευτυχισμένη με τους φίλους και το αγόρι σου στην Ελλάδα, και ξαφνικά οι γονείς σου αποφάσιζαν να μετακομίσετε όλοι σε άλλη χώρα, στην παγωμένη πόλη Ουμέα της Σουηδίας; Δεν πάει να έχει καλύτερη παιδεία για εσένα και εργασιακές συνθήκες για τον μπαμπά σου, δεν πάει να έχει χιόνι λευκό σαν όνειρο και το βόρειο σέλας να καλπάζει ολοπράσινο στον ουρανό; Εσύ αυτό που σκέφτεσαι είναι η παρέα σου –η Αλίκη και ο Θέμης– και το αγόρι σου –ο Ορέστης– που θα τους αφήσεις πίσω για μια χώρα που δε μιλάς καν τη γλώσσα της!

 

2. Νεύρα!

Έτσι λοιπόν σκέφτεται και η Δάφνη, η ηρωίδα αυτής της Ωδή…σσειας συναισθημάτων και καβγάδων, ωριμότητας και αλλαγών. Η Δάφνη δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι γονείς της πήραν μια τόσο εγωιστική απόφαση. Ούτε ότι το αγόρι της ο Ορέστης το αντιμετωπίζει με τόση χαλαρότητα. Ούτε ότι η κολλητή της η Αλίκη τολμά να τη μαλώνει, ενώ αυτό που χρειάζεται η Δάφνη είναι στήριξη. Η μαμά της δε… είναι μια πηγή διαρκών συγκρούσεων! Και τι δημιουργεί αυτό στη Δάφνη; Νεύρα! Πολλά νεύρα!

 

3. Ορέστης

Ο έρωτας της Δάφνης με τον Ορέστη είναι ιδανικός: για χρόνια ήταν φίλοι παιδικοί, το περιπετειώδες κορίτσι και το φυτό. Όταν όμως εξομολογήθηκαν ο ένας στον άλλον τα πραγματικά τους συναισθήματα, γεννήθηκε μια όμορφη σχέση, γεμάτη γέλιο, πειράγματα, βόλτες, και φυσικά… φιλιά! Τώρα όμως που η Δάφνη μετακομίζει, και ο Ορέστης το έχει πάρει εντελώς χαλαρά, και τα νεύρα της εκδηλώνονται σε όλα τα κομμάτια της ζωής της, η σχέση τους έχει αρχίσει να φθείρεται. Γιατί δεν το παίρνει στα σοβαρά; Γιατί δεν τη στηρίζει; Μήπως πρέπει να χωρίσουν μια ώρα αρχύτερα; Ποιο ζευγάρι δεκαπεντάχρονων αντέχει μια σχέση απόστασης 2.359 χιλιομέτρων;

 

4. Γονείς τραγικοί… και επαναστάτες

Για όλα φταίνε οι γονείς της –ο ένας χειρούργος, η άλλη εκπαιδευτικός– που πήραν αυτή την αλλοπρόσαλλη απόφαση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αρνούνται να καταλάβουν τον θυμό της Δάφνης! Ή μήπως καταλαβαίνουν; Όταν η Δάφνη επιτέλους δέχεται να καθίσουν κάτω και να συζητήσουν, οι γονείς της φανερώνουν ότι κι αυτοί ως έφηβοι κάνανε κοπάνες, και ξερνούσανε μέχρι τα ξημερώματα, και κλείνανε τα σχολεία με καταλήψεις κατά του νομοσχεδίου του ’90. Μάλιστα, στο τέλος του βιβλίου, η Δάφνη ανακαλύπτει ότι και η μαμά της μετακόμισε ως έφηβη, και ότι κι εκείνης της είχε κοστίσει πολύ συναισθηματικά…

 

5. Φ όπως φίλοι

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου έχει αριθμηθεί από ένα γράμμα της αλφαβήτου και μια λέξη που συμβολίζει το περιεχόμενο του κεφαλαίου. Αυτό το κεφάλαιο, λοιπόν, το Φ όπως φίλοι είναι η ουσία του βιβλίου και το μεγάλο μάθημα που παίρνει η Δάφνη για τη ζωή και τον εαυτό της. Φοβάται ότι θα χάσει τους πάντες από τη ζωή της μετακομίζοντας, ότι θα χάσει την ταυτότητά της, όμως οι φίλοι της την εκπλήσσουν: όχι μόνο κατανοούν τα νεύρα και τα ξεσπάσματά της, νιώθουν κι οι ίδιοι αυτό τον φόβο και επιβεβαιώνουν έτσι πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις τους. Η Ωδή…σσεια της Δάφνης, το μεγάλο της ταξίδι στον κόσμο, έχει μόλις ξεκινήσει, αλλά δεν είναι πια τόσο τρομακτικό – γιατί θα το κάνει με πυξίδα τους γονείς της και συνοδοιπόρους τους αγαπημένους της φίλους.

 

Η Κική Χατζοπούλου είναι απόφοιτος του MFA Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστήμιου The New School της Νέας Υόρκης και συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας.

Ðñïçãïýìåíï
Åðüìåíï


Page generated: 03/12/2021 15:18:43