Κατηγορίες

Η μάσκα του Καπιτάνο

Η μάσκα του Καπιτάνο

 Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

 

Dreams that come true

Can happen to you

Αυτό ισχυρίζεται η Della Reese με τους στίχους που συνόδευσε τη Σερενάτα του Σούμπερτ και ακριβώς αυτό –για χρόνια πολλά, από τον καιρό που ήμουνα έφηβος– κι εγώ πίστευα και ήθελα να πιστεύω.

Τα όνειρα που βγαίνουν αληθινά

Μπορεί να συμβούν και σε σένα

Ίσως και πιο πριν –ναι, πιο πριν!– αυτό ήθελα να πιστεύω.

Από τότε που η μητέρα τραγουδούσε τη Σερενάτα του Σούμπερτ κι εγώ είχα αρχίσει να μαθαίνω αγγλικά και η φράση εντυπώθηκε στον νου… στην καρδιά μου –

Dreams that come true

Can happen to you.

Υπήρξα και είμαι ακόμα ονειροπόλος – μια ιδιότητα που τη θεωρώ ταυτόσημη με την ιδιότητα του συγγραφέα.

Το γιατί πιστεύω σε αυτήν την ταύτιση ονειροπόλησης και συγγραφής είναι μια άλλη ιστορία που κάποτε άλλοτε ίσως την καταγράψω.

Είμαι, λοιπόν, και ονειροπόλος και συγγραφέας.

Και πολλές φορές ως έφηβος ονειρευόμουνα πως ζούσα ως κάποια άλλη προσωπικότητα. Ως άλλος.

Ενήλικος πλέον και συγγραφέας αυτό μόνιμα κάνω – πρώτα ζω και μετά καταγράφω τη ζωή κάποιου άλλου.

Αυτό το μυστικό της συγγραφής το είχα ανακαλύψει από τα πρώτα διηγήματα που έγραψα και θυμάμαι εκείνο με ήρωα έναν καθημερινό, ασήμαντο τύπο, τον Σπυριδάκη, που κανείς δεν του έδινε σημασία κι αυτός για να μπορέσει να επιβιώσει είχε επινοήσει τον Πύρρο – τύπο γοητευτικό και που όλοι τον προσέχαν.

Αν δε είσαι συγγραφέας, για να μεταφερθείς στην προσωπικότητα ενός τρίτου μεταξύ των άλλων χρειάζεσαι και μια μάσκα.

Μια μάσκα σε μετατρέπει σε κάποιον άλλον.

Κάποτε μου άρεσε να φοράω μάσκες… Έπαιζα με τις ψευδαισθήσεις μου και παράλληλα αισθανόμουνα πως οι μάσκες με προφυλάσσανε από τον ίδιο μου τον εαυτό. Μπορεί απλώς εμένα να με καλύπτανε, αλλά παράλληλα οι άλλοι διαφορετικά με αντιμετωπίζανε.

Αυτά όλα κάποτε… Ως έφηβος.

Έως ότου συνειδητοποίησα πως το να καλύπτεις το εγώ σου είναι κάτι παρόμοιο με το να το καταδικάζεις σε διαρκή φυλάκιση σε ανήλιο κελί.

Γιατί τελικά, ενώ πιστεύεις πως θα υποδυθείς για λίγο μια άλλη προσωπικότητα, στην ουσία χάνεις τη δική σου.

Αυτός ο αυτοεγκλεισμός σκέφτηκα πως ήταν μια όμορφη ιδέα που πάνω της άξιζε να στήσω ένα μυθιστόρημα.

Ήταν η εποχή που ο γιος μου ο Δομήνικος είχε γράψει ένα θεατρικό μονόπρακτο με αυτό το θέμα και τότε σκέφτηκα πως η μάσκα παραμένει επίκαιρη και στη νέα εποχή.

Άλλωστε και καθώς ολοένα και περισσότερο μελετούσα αυτό το θέμα, συνειδητοποίησα πως κάτι τέτοιο ήταν και αυτό που απασχόλησε τον Στήβενσον όταν έγραφε το διαχρονικής αξίας μυθιστόρημά του «Δόκτωρ Τζέκυλ και κύριος Χάυντ».

Πάντα δίπλα στο «Εγώ» στέκεται ένας «Άλλος». Και ποιανού, στο τέλος, η ταυτότητα θα επιβληθεί;

Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε ο Φιλ και στη συνέχεια αυτός ήταν που επέλεξε τον Καπιτάνο και μου τον σύστησε.

 

Ο Φιλ είναι ένας έφηβος που μεγαλώνει με γονείς οι οποίοι ασχολούνται περισσότερο με τις καριέρες τους και λιγότερο με αυτόν.

Θα τον στείλουν να ζήσει με τον αυστηρό και απόμακρο παππού του, σε ένα μέρος μάλλον αφιλόξενο – ιγκουάνα κρύβονται μέσα στα χέρσα χωράφια.

Ο Φιλ –προβληματικός ως προς τη δημιουργία σχέσεων με άλλους συνομηλίκους του– θα βρεθεί σε ένα ξένο και εχθρικό περιβάλλον.

Η Λάουρα, μια περίεργη γυναίκα που χώνει μέσα στα λόγια της στίχους παλιών ποιητών και διατηρεί έναν ραδιοφωνικό σταθμό που παίζει τραγούδια που μόνο σε εκείνη αρέσουν, θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει, αλλά ο ίδιος περισσότερο θα εμπιστευθεί τον Καπιτάνο… Τον μασκοφόρο ήρωα ενός παλιού κόμικ που με ψυχρή αποφασιστικότητα επιβάλλει στους άλλους την παρουσία του.

Ο Φιλ τον εμπιστεύεται, αλλά ο Καπιτάνο στο πρόσωπο του αγοριού θα βρει την ευκαιρία να μεταφερθεί από τον κόσμο των χάρτινων ηρώων σε εκείνον των αληθινών ανθρώπων.

Ο τρόπος που οι άλλοι συμμαθητές και συμμαθήτριες αντιμετωπίζουν τον Φιλ θα αλλάξει. Από τον χλευασμό στον φόβο.

Μα μήπως δεν είναι ο Φιλ εκείνος που βλέπουν αλλά ο Καπιτάνο;

Ο Φιλ κινδυνεύει να χαθεί πίσω από τη μάσκα ενός άλλου.

Και θα είναι τελικά εκείνη η περίεργη γυναίκα, η Λάουρα, που με τον τρόπο της θα τον κάνει να βρει το θάρρος και να ανακαλύψει τη δύναμη και την ομορφιά του δικού του προσώπου, χωρίς καμία μάσκα.

Και πως, ναι:

Dreams that come true

Can happen to you

Φτάνει να είναι όνειρα με τα δικά σου χαρακτηριστικά. Χωρίς την παραπλάνηση της όποιας μάσκας.

Ðñïçãïýìåíï
Åðüìåíï


Page generated: 21/06/2021 10:58:02