Κατηγορίες

Ρομπέρτο Σαντιάγο, Τα Ποδοσφαιρόνια

Ρομπέρτο Σαντιάγο, Τα Ποδοσφαιρόνια

Η Ελένη Κατσαμά συνομιλεί με τον Ρομπέρτο Σαντιάγο με αφορμή την έκδοση της σειράς των βιβλίων του «Τα Ποδοσφαιρόνια». 

Στη Μικρή Σεβίλλη, ένα φανταστικό χωριό κοντά στη Μαδρίτη, εννιά εντεκάχρονα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, συμμαθητές στο ίδιο σχολείο και συμπαίκτες στη σχολική ομάδα επταμελούς ποδοσφαίρου, τη Σότο Άλτο, ορκίζονται να μη χωρίσουν ποτέ και να παίζουν πάντα και παντού μαζί. Ονομάζονται μυστικά «Τα Ποδοσφαιρόνια» κι αποφασίζουν να λύνουν τα προβλήματα και να εξιχνιάζουν όλοι μαζί τις περίεργες καταστάσεις που τους παρουσιάζονται.

Ο πολύ ζωντανός τρόπος γραφής του Ρομπέρτο Σαντιάγο κάνει να μοιάζουν αληθινοί όλοι οι χαρακτήρες του και, τουλάχιστον οι συνομήλικοι αναγνώστες, να θέλουν να μπουν στην παρέα αυτών των παιδιών ή να δημιουργήσουν αντίστοιχες δικές τους.  

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ 

1. Μιλήστε μας για τη Σαν Αγουστίν. Για εκείνο το μετάλλιο στα 13 σας χρόνια. Για το σχολείο, το παιχνίδι, τους φίλους, την οικογένειά σας όταν ήσασταν παιδί. 

Με ενθουσίαζε το να παίζω ποδόσφαιρο, παρόλο που ήμουν πολύ κακός. Αλλά ήμουν ψηλός κι έτρεχα πολύ. Κατάφερα να παίζω κεντρικός αμυντικός με την ομάδα του σχολείου μου και μια χρονιά πήραμε το Πρωτάθλημα. Είναι το μόνο μετάλλιο που έχω κερδίσει σε όλη μου τη ζωή από αθλητισμό, το φυλάω με όλη την αγάπη του κόσμου, για μένα έχει μια πολύ ιδιαίτερη αξία. Πολλές από τις περιπέτειες που έζησα εκείνον τον καιρό με τους συμμαθητές μου τις διηγούμαι τώρα στα «Ποδοσφαιρόνια». Από την άλλη μεριά, από πολύ μικρός, διάβαζα πολύ· στην οικογένειά μου, ευτυχώς, το διάβασμα ήταν καθημερινή συνήθεια. Θυμάμαι ότι από παιδί πάντα ρωτούσα τους γονείς μου: «Δεν υπάρχει κανένα μυθιστόρημα με ποδόσφαιρο;». Σήμερα υπάρχουν πολλά, αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ούτε ένα. Κατά κάποιον τρόπο, γράφω τα βιβλία που θα μου άρεσε να διαβάζω όταν ήμουν σε κείνη την ηλικία.

 

2. Θέλουμε πολύ να σας γνωρίσουμε. Μιλήστε μας για εσάς. Τι τύπος είστε; Τι σας αρέσει να κάνετε; Τι δε σας αρέσει; Ποια είναι η αγαπημένη σας διαδρομή; Το αγαπημένο σας φαγητό; Ο καλύτερός σας φίλος; 

Καλύτεροι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι αυτοί που έκανα στο σχολείο. Μερικών το όνομα κάτι σας λέει: Καμίνιας, Τομέο. Βλεπόμαστε συχνά. Ένα από τα πράγματα που περισσότερο αγαπώ στη ζωή: να κουβεντιάζω με καλούς φίλους. Επίσης, πηγαίνω πολύ σινεμά, θέατρο, επισκέπτομαι μουσεία και, φυσικά, διαβάζω. Είναι παντελώς αδύνατον να γράψει κανείς άμα δε διαβάζει. Παθιάζομαι κυρίως με τα μυθιστορήματα. Μυστηρίου, ιστορικά, νεανικά, ρομαντικά. Όλα. Τον τελευταίο καιρό ταξιδεύω λιγότερο, τώρα βέβαια είναι πολύ δύσκολο, αλλά προσπαθώ να κάνω μια πολύ υγιεινή ζωή και να γυμνάζομαι. Η άθληση, όπως γνωρίζετε, είναι απαραίτητη για να πετύχει κανείς τον κύριο στόχο της ζωής: να είναι ευτυχισμένος. Άμα διαβάζεις και αθλείσαι, έχεις όλα τα εφόδια για να ζήσεις μια πολύ πιο γεμάτη ζωή. Δε μου αρέσει να δίνω συμβουλές, αλλά αυτή στ’ αλήθεια αξίζει τον κόπο.

 

3. Η σειρά «Τα Ποδοσφαιρόνια» συνδυάζει με ευφυή τρόπο δύο από τις μεγαλύτερες αγάπες των παιδιών. Το ποδόσφαιρο και τα μυστήρια. Πώς προέκυψε; Πώς διαλέγετε τα μυστήρια; 

Όταν ξεκίνησαν «Τα Ποδοσφαιρόνια», δεν υπήρχε κανένα μυθιστόρημα που να συνδυάζει στην ίδια ιστορία τα δύο αυτά θέματα: το ποδόσφαιρο και το μυστήριο. Είμαι πολύ παθιασμένος και με τα δύο. Νομίζω πως μπορεί να γράψει κανείς μόνο γι’ αυτό που αγαπάει. Είμαι οπαδός του ποδοσφαίρου, ειδικά του παιδικού ποδοσφαίρου, όπου είναι απαραίτητες αξίες όπως η ομαδική δουλειά ή ο αγώνας για τα όνειρά σου. Και, φυσικά, με γοητεύουν τα μυθιστορήματα μυστηρίου. Όταν ήμουν παιδί, καταβρόχθιζα τη σειρά «Πέντε φίλοι» της Ένιντ Μπλάυτον. Έπειτα πέρασα στην Αγκάθα Κρίστι, την Πατρίτσια Χάισμιθ και σε πολλούς άλλους... Μόλις συνειδητοποίησα ότι όλα τα βιβλία που μ’ έκαναν να αφοσιωθώ στο αστυνομικό μυθιστόρημα έχουν γραφτεί από γυναίκες, δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, πρέπει να το αναλύσω, χα χα. Τα μυστήρια των μυθιστορημάτων μου τα επιλέγω χωρίς ποτέ να ξέρω πώς θα επιλυθούν. Όταν αρχίζω το γράψιμο, δεν έχω ιδέα πώς θα τελειώσει, το ορκίζομαι. Αυτό κάνει κι εμένα τον ίδιο να νιώθω ταραχή και την «ανάγκη» να ανακαλύψω τη λύση της υπόθεσης. Είναι ένας τρόπος λιγάκι επικίνδυνος, γιατί μπορεί μια μέρα να μπλοκάρω, αλλά, ώσπου να έρθει εκείνη η στιγμή, το απολαμβάνω πάρα πολύ. Κι έχω ανακαλύψει πως και οι αναγνώστες το απολαμβάνουν το ίδιο.

 

4. Με τον εικονογράφο της σειράς Ενρίκε Λορένθο φαίνεται πως έχετε πολύ καλή χημεία. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας; 

Ο Ενρίκε Λορένθο άρχισε να δουλεύει τη σειρά όταν είχα ήδη γράψει τα δύο πρώτα μυθιστορήματα κι όλες οι πλοκές και οι χαρακτήρες ήταν ήδη καθορισμένοι. Αμέσως κατάλαβε τέλεια το ύφος και το απέδωσε μ’ έναν δυναμισμό κι ένα θαυμάσιο χιούμορ στην εικονογράφηση. Μ’ αρέσει ο τρόπος που ζωγραφίζει, είναι τόσο προσωπικός. Ήταν μια πρόταση του εκδοτικού οίκου, και πέτυχαν διάνα. Ήδη έχουμε μοιραστεί πολλά μυθιστορήματα και πολλές περιπέτειες.

 

5. Ο τρόπος που διασκεδάζατε εσείς ως παιδί είναι διαφορετικός από τους τρόπους που διασκεδάζουν σήμερα τα παιδιά; Πώς σας φαίνονται οι νέοι τρόποι ψυχαγωγίας; 

Φυσικά, έχουν αλλάξει πολλά από τότε που εγώ ήμουν παιδί. Έχω την τύχη να συναντάω συχνά τους αναγνώστες σε σχολεία, βιβλιοθήκες και εκθέσεις βιβλίων. Και δε μου κάνουν μόνο εκείνοι ερωτήσεις, τους ρωτάω κι εγώ, και μου προτείνουν ένα σωρό ιδέες, τις οποίες πάντα προσπαθώ να τις εκμεταλλευτώ. Νομίζω ότι το να βρίσκεσαι σε επαφή είναι βασικό για να επικοινωνείς με τα σημερινά παιδιά. Για παράδειγμα, ένα πράγμα που έχει αλλάξει στον τρόπο που σχετίζονται είναι η τεράστια σημασία της τεχνολογίας στη ζωή τους. Όλα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Η ψυχαγωγία μέσω υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να είναι και πολύ επωφελής αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που δεν έχει αλλάξει καθόλου: τα συναισθήματα. Η φιλία, η αγάπη, η ζήλια, ο φόβος, η συστολή ή η εξωστρέφεια, η τρυφερότητα, η στοργή... όλα αυτά εξακολουθούν να είναι η κινητήρια δύναμη των παιδιών, ακριβώς όπως ήταν και στη δική μου παιδική ηλικία. Και η λογοτεχνία, σε όποια μορφή και να είναι, πάντα θα είναι απαραίτητη για την παιδεία και τη βελτίωση των ανθρώπων.

 

Ðñïçãïýìåíï
Åðüìåíï


Page generated: 15/06/2021 07:12:49