Κατηγορίες

Πάτρικ Νες, Το τέρας έρχεται

Πάτρικ Νες, Το τέρας έρχεται

Γράφει η Βασιλική Ρεσβάνη

 

Ένα αριστοτεχνικά δομημένο συγκλονιστικό crossover μυθιστόρημα

 

«Το τέρας έρχεται» ανήκει στην κατηγορία των λογοτεχνικών κειμένων τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν τους εφήβους να μεταβούν από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή. Οι συγγραφείς που καταπιάνονται με αυτό το είδος αφήνουν να διαφανεί η έγνοια τους για τη νέα γενιά και η ανάγκη τους μέσα από τη γραφή τους και τις θεματικές που υπηρετούν να εξομαλύνουν τη μετάβαση των νέων προς την ενήλικη ζωή.

Στο έργο αυτό, όπως απαιτεί το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, δίνονται όλα τα στοιχεία, τα συναισθήματα, οι ανησυχίες που διακατέχουν ένα παιδί στη σκέψη της απώλειας της μητέρας του και παράλληλα εμφανίζονται τα στάδια που περνά ο ήρωας προκειμένου να φτάσει από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

Το τέρας έρχεται, παρατηρεί, προσεγγίζει, μεταλλάσσεται, αλλά παραμένει και εμποτίζει σταγόνα σταγόνα (μέσα από αφηγηματικές παραστατικές εικόνες) την ψυχή του ήρωα για να φτάσει στο τέρμα ή σε μία νέα αρχή.

Ο ήρωας του έργου είναι ένα παιδί το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει την ασθένεια της μητέρας του και παρουσιάζεται ως ένας έφηβος απόμακρος σε όλους όσοι τον περιτριγυρίζουν και μόνο με τη μητέρα του έχει έναν κώδικα επικοινωνίας, ο οποίος παραμένει από την αρχή μέχρι το τέλος στην ίδια μορφή. Περιγράφονται οι διάλογοι και πώς αντιδρά η μητέρα του (χαμογελαστή, δυνατή ή και το αντίθετο καθώς η υγεία της κλονίζεται).

Το τέρας από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου λειτουργεί ως εναλλασσόμενος κόσμος μεταξύ του υπαρκτού και του υπαρξιακού. Είναι τόσο όμορφοι οι διάλογοι μεταξύ του ήρωα και του τέρατος, με το παιχνίδι μεταξύ φαντασίας και λογικής να αλληλεπιδρά με την αγωνία, τον φόβο και τους σαρκασμούς του ήρωα, που συχνά λέει μα δεν είσαι κάτι άλλο παρά ένα δέντρο. Το τέρας αφηγείται στον ήρωα ιστορίες οι οποίες αφήνουν διττές εκδοχές ερμηνείας και ο ήρωας δεν κατανοεί αρχικά τον λόγο που του τις αφηγείται. Αυτό οδηγεί σε παρερμηνείες ή εξαγωγές επιφανειακών συμπερασμάτων.

Ο ήρωας συνδέει το τέρας, το οποίο εμφανίζεται λίγο πριν κοιμηθεί, με τον εφιάλτη που συχνά έρχεται στον ύπνο του από τότε που έμαθε για την κατάσταση της μητέρας του. Ο ήρωας σκέφτεται πολλά, πάρα πολλά, καθώς η ασθένεια της μητέρας του επηρεάζει την ύπαρξή του και οι σκέψεις αυτές παρεισφρέουν στον νου του λίγο πριν κοιμηθεί. Στην οικογένειά του είναι ο ίδιος και η μητέρα του. Είναι μία μονογονεϊκή οικογένεια ενώ ο πατέρας του έχει ξαναφτιάξει την ζωή του σε άλλη χώρα.  Στο έργο εμφανίζεται η γιαγιά, η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη ζωή του στο μέλλον. Ο ήρωας ψάχνει και δημιουργεί σενάρια για το μέλλον του, όπως προδιαγράφεται με την πιθανή απώλεια της μητέρας του.

Μία από τις πιο δυνατές ίσως περιγραφές του βιβλίου εντοπίζεται στο κεφάλαιο όπου ο ήρωας βρίσκεται στο σαλόνι της γιαγιάς του και το τέρας είναι και αυτό εκεί και «αναλύει» τις σκέψεις του ήρωα. Αυτό ωστόσο που πραγματικά κάνει τον αναγνώστη όποιας ηλικίας να διαπιστώνει ότι πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κείμενο είναι το τελευταίο κεφάλαιο, όπου ο ήρωας παλεύει με τον εαυτό του και την επερχόμενη μοίρα.

Ένα υπέροχο, αριστοτεχνικά δομημένο μυθιστόρημα που κάθε έφηβος θα ήταν καλό να το διαβάσει.

 

H Βασιλική Ρεσβάνη είναι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.         

Ðñïçãïýìåíï
Åðüìåíï


Page generated: 21/06/2021 09:45:08