Κατηγορίες

«Δεν αρκεί μόνο η αγάπη» και άλλα 12 βιβλία για τις διαφορετικές όψεις του έρωτα και της αγάπης

«Δεν αρκεί μόνο η αγάπη» και άλλα 12 βιβλία για τις διαφορετικές όψεις του έρωτα και της αγάπης

«Μπορεί να φαίνεται σχεδόν ιεροσυλία να αναλύσουμε σχολαστικά την έννοια της αγάπης, να την ερμηνεύσουμε βάσει των βασικών ψυχολογικών ιδιοτήτων της απογυμνωμένη από την ποίηση και το μεγαλείο της. Παρ’ όλ’ αυτά, προκειμένου να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι κάποιες φορές σταματούν να αγαπιούνται, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς ερωτεύονται» γράφει ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και πατέρας της πιο σύγχρονης μορφής ψυχοθεραπείας —της γνωστικής θεραπείας— Άαρον Τ. Μπεκ στο κλασικό βιβλίο του «Δεν αρκεί μόνο η αγάπη». Ένα βιβλίο-ανατομία των συζυγικών προβλημάτων και των αναγκαίων λύσεων. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν μέσα από τη διεισδυτική σκέψη μεγάλων ψυχολόγων, φιλοσόφων και λογοτεχνών τις διαφορετικές όψεις των συναισθημάτων που ορίζουν τη ζωή μας: του έρωτα και της αγάπης.

 

Δεν αρκεί μόνο η αγάπη
Άαρον Τ. Μπεκ
Μετάφραση: Γρηγόρης Σίμος & Χρήστος Μουτζούκης

Στο Δεν αρκεί μόνο η αγάπη (μτφρ. Γρηγόρης Σίμος, Χρήστος Μουτζούκης) ο Άαρον Μπεκ παρουσιάζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα πιο συχνά προβλήματα μιας συντροφικής σχέσης, όπως τον αρνητικό τρόπο σκέψης των συντρόφων, τη διάψευση των προσδοκιών, τους ανελαστικούς κανόνες και την κακή επικοινωνία. Με την πολυετή εμπειρία του από την εφαρμογή της γνωστικής θεραπείας σε προβληματικά ζευγάρια, όχι μόνο μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τα σημεία εκείνα που κάνουν μια σχέση να δυσλειτουργεί, αλλά και μας προτείνει τους κλινικά δοκιμασμένους τρόπους για να βελτιώσουμε μια ήδη καλή σχέση ή να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της σχέσης που φαίνεται να βρίσκεται σε κρίση ή σε αδιέξοδο.

 

Ο άντρας της ζωής σου; Πώς να διαλέξεις έναν αληθινό άντρα αντί να αναζητάς τον κύριο Τέλειο
Lori Gottlieb
Mετάφραση: Χριστιάνα Σακελλαροπούλου

«Το βιβλίο αυτό είναι μια ιστορία αγάπης. Δεν είναι ακριβώς δική μου, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δική σας. Στα 39 μου αποφάσισα να αναλάβω τον ρόλο του πειραματόζωου στα ραντεβού. Θα έβγαινα έξω και θα συνέλεγα απαντήσεις, τις οποίες κατόπιν θα δοκίμαζα να εφαρμόσω στη δική μου ζωή στον αληθινό κόσμο». Γράφοντας το βιβλίο O άντρας της ζωής σου; Πώς να διαλέξεις έναν πραγματικό άντρα αντί να αναζητάς τον κύριο Τέλειο (μόλις κυκλοφόρησε, μτφρ. Χριστιάνα Σακελλαροπούλου), η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Lori Gottlieb υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή των γυναικών που θα το διαβάσουν. Μέσα από την προσωπική της εμπειρία, η δημιουργός της εξαιρετικά επιτυχημένης εβδομαδιαίας στήλης «Dear Therapist» του περιοδικού Atlantic, και συνεργάτιδα των New York Times, μας προσφέρει μια έντιμη αναζήτηση των λόγων για τους οποίους η αισθηματική μας ζωή δεν εξελίσσεται όπως σχεδιάζαμε. Η συγγραφέας ήρθε σε επαφή με πρωτοπόρους ερευνητές γάμου, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, ανθρωπολόγους, δικηγόρους διαζυγίων, ηγέτες θρησκευτικών κοινοτήτων, προξενητές, προπονητές, ακόμη και μαμάδες, καταλήγοντας ότι «τελικά είναι στο χέρι μας να δούμε τι είδους επιλογές θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον. Οι απόψεις κάποιων ειδικών μπορεί να μη σας πολυαρέσουν. Στην αρχή ούτε εμένα μου άρεσαν και πολλές φορές αναφώνησα, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, πως τα πράγματα δεν μπορεί να είναι έτσι. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι πως, σε κάθε περίπτωση, η γνώση είναι δύναμη. Το ταξίδι αυτό άλλαξε βαθιά και εμένα και την προσωπική μου ζωή. Θα μπορούσε να αλλάξει και τη δική σας...».

 

Το παράδοξο του έρωτα
Πασκάλ Μπρυκνέρ
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Στο Παράδοξο του έρωτα(μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου) ο Γάλλος συγγραφέας Πασκάλ Μπρυκνέρ διηγείται, μέσα από τις μεταμορφώσεις του γάμου, την αντίσταση του έρωτα σε οποιονδήποτε κανόνα, «περιγράφοντας με καθαρότητα και κομψότητα τα παράδοξα της συναισθηματικής ζωής», σύμφωνα με τον Bernard Pivot (Le Journal du Dimanche). Μπορεί σήμερα το να επιλέγουμε αυτόν που αγαπάμε να μας φαίνεται αυτονόητο δικαίωμα. Ωστόσο, για να το κατακτήσουμε, χρειάστηκε ολόκληρη επανάσταση του συναισθήματος, μια διαδικασία που άρχισε τον 18ο αιώνα. Αυτή η ελευθερία, αυτό το δικαίωμα που αποκτήσαμε με πολλούς κόπους, έχει ένα τίμημα. «Νομίζαμε πως λύσαμε όλα τα προβλήματα του έρωτα κι ότι τον ξεφορτωθήκαμε. Κι όμως, σαράντα χρόνια μετά τον Μάη του '68, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ αποκρυπτογραφεί τα παράδοξά του» (Elisabeth Levy, Le Point).

 

Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει;
Πασκάλ Μπρυκνέρ
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Ο Μπρυκνέρ συνεχίζει την αναζήτησή του στον συναισθηματικό κόσμο, εξετάζοντας το φαινόμενο του σύγχρονου γάμου, στο σύντομο και καίριο βιβλίο του Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει; (μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου). Πώς ένας θεσμός εθελοντικός, «ελεύθερος» –στον σύγχρονο δυτικό κόσμο– καταλήγει συχνά πηγή δυστυχίας; Ήταν άραγε «καλός» ο παλιός καιρός όταν οι άνθρωποι δεν παντρεύονταν από έρωτα αλλά από κοινωνικό χρέος και έμεναν παντρεμένοι «υποφέροντας σιωπηλά»; Εδώ και σαράντα χρόνια, ο γάμος χάνει το κύρος του, τα διαζύγια πολλαπλασιάζονται, οι οικογένειες ανασυντίθενται. «Και παρ’ όλα αυτά» μας λέει ο Μπρυκνέρ «το ιδεώδες του ζευγαριού επιζεί και διαιωνίζεται».

 

Εγκώμιο για τον έρωτα
Alain Badiou
Mετάφραση: Φώτης Σιατίτσας & Δημήτρις Βεργέτης

«Η παραδεδομένη αντίληψη σήμερα είναι πως ο καθένας κυνηγάει μόνο το συμφέρον του. Ο έρωτας είναι όμως η απόδειξη του αντιθέτου, καθώς πρόκειται για την εμπιστοσύνη στο τυχαίο και το άγνωστο...», γράφει ο φιλόσοφος Alain Badiou στον πρόλογο του βιβλίου του Εγκώμιο για τον έρωτα (μτφρ. Φώτης Σιατίτσας, Δημήτρις Βεργέτης), προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Τι είναι ο έρωτας και τι διακυβεύεται σε μια ερωτική συνάντηση;». Με πρωτόγνωρη τόλμη, ο Badiou, βασιζόμενος στο δίπολο φιλοσοφία-ψυχανάλυση, ανασκευάζει με τρόπο ιδιαίτερα πειστικό όλες τις καθιερωμένες απαντήσεις: τη ρομαντική μυθολογία του έρωτα ως εκστατικής συνένωσης των ερωτευμένων, τη θεολογική σύλληψη του έρωτα ως εμπειρίας της ετερότητας, τη μοραλιστική προσέγγιση του έρωτα ως εργαλειοποιημένης αυταπάτης στην υπηρεσία της σεξουαλικότητας και, τέλος, τον μεταμοντέρνο εκφυλισμό του σε συμβόλαιο και εφήμερη περιπέτεια. Αναδεικνύει ότι ο έρωτας έχει δομή συμβάντος και αποτελεί υπέρβαση του χάσματος των δύο φύλων, η οποία ωστόσο δεν αίρει την ασυμμετρία των έμφυλων υποκειμενικών στάσεων. Τον διαφοροποιεί από την επιθυμία και την απόλαυση και χαρτογραφεί τη σχέση του με τη φιλοσοφία και την πολιτική.

 

Περί έρωτος
Σταντάλ
Μετάφραση: Έφη Κορομηλά

Το Περί έρωτος (μτφρ. Έφη Κορομηλά) του Σταντάλ αποτελεί στην ουσία μια εξομολόγηση. Ο μεγάλος συγγραφέας κάνει μια ανασκόπηση των διάφορων φάσεων του ερωτικού πάθους και διατυπώνει απόψεις που υπαγορεύονται από την προσωπική εμπειρία του, συγχρόνως όμως υπερβαίνουν την ατομική περίπτωσή του. Ο Σταντάλ, προδρομικός και προφητικός, αναλύει με εξαιρετικά διεισδυτικό τρόπο τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας και το ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, ζήτημα που ήρθαν να περιπλέξουν η ηθική και η θρησκεία, πολλαπλασιάζοντας τις απαγορεύσεις, τους φραγμούς, τα ταμπού.

 

Σκέψεις για την αναγκαιότητα της αγάπης
Νίκος Δήμου

«Αν η θρησκεία του ανθρώπου είναι η αγάπη, το λειτουργικό της λέγεται άσκηση κατανοήσεως. Άσκηση επικοινωνίας. Κατάφαση του Εσύ στην πράξη». Οι Σκέψεις για την αναγκαιότητα της αγάπης του Νίκου Δήμου, –«μιας προσωπικότητας που έχει διακριθεί σε όλα τα είδη του γραπτού λόγου» (Τα Νέα, 26/9/2015)– είναι ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί, από το 1974 που πρωτοεκδόθηκε, επειδή προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην αγάπη, στη ζωή και στον θάνατο. Αυτοί είναι οι τρεις παίκτες που γεμίζουν τη ζωή ευτυχία, αγωνία και πόνο. Κανείς δεν αντέχει την απουσία της αγάπης, αλλά πόσοι και πόσο αντέχουν την παρουσία της;

 

Σαίξπηρ για ερωτευμένους. 72 μυστικά για να δίνει φως ο έρωτας στη ζωή μας
Άλλαν Πέρσυ
Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα

«Από όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, κανένα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από τον έρωτα. Μπορούμε να απαρνηθούμε την επιτυχία, τον πλούτο και την αναγνώριση, αλλά το να απαρνηθούμε τα σχέδια της καρδιάς είναι σχεδόν αδύνατον. Το να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε είναι μια ανάγκη τόσο ζωτική όσο ο αέρας, το νερό, η τροφή και ο ύπνος. Όταν είμαστε ερωτευμένοι, μια ανεξήγητη δύναμη μας διακατέχει και μας ωθεί να ενεργούμε με γενναιότητα και αυθεντικότητα. Ξαφνικά μαθαίνουμε τι σημαίνει να είσαι ζωντανός με όλη τη σημασία που έχει αυτή η φράση», γράφει ο Άλλαν Πέρσυ στον πρόλογο του βιβλίου του Σαίξπηρ για ερωτευμένους. 72 μυστικά για να δίνει ο έρωτας φως στη ζωή μας κάθε μέρα(μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα). Μέχρι σήμερα τα έργα του Σαίξπηρ και τα, λιγότερο γνωστά σε μας, ποιήματά του αποτελούν ισχυρό εργαλείο για να κατανοήσουμε τα πολύ βαθιά μυστικά της καρδιάς μας. Από τη σαϊτιά ως την απογοήτευση, από το πρώτο φιλί ως τον ανέφικτο έρωτα, από τον συμβιβασμό ως τη ζήλια, το γοητευτικό και απίστευτα εμψυχωτικό αυτό βιβλίο μάς δίνει την πεμπτουσία της σαιξπηρικής γνώσης του έρωτα, προκειμένου να φωτίσει την καθημερινότητά μας.

 

Οι φιλόσοφοι και ο έρωτας - Από τον Σωκράτη στη Σιμόν ντε Μποβουάρ
A. Lancelin και Μ. Lemonnier
Μετάφραση: Ελπίδα Λουπάκη

Το βιβλίο Οι φιλόσοφοι και ο έρωτας – Από τον Σωκράτη στη Σιμόν ντε Μποβουάρ των A. Lancelin και M. Lemonnier (μτφρ. Ελπίδα Λουπάκη) συγκεντρώνει τις απόψεις των μεγάλων φιλοσόφων για το θέμα διαχρονικά. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ο έρωτας είναι η πύλη για την αιωνιότητα, ενώ για τον Λουκρήτιο αποτελεί θανάσιμη παγίδα. Και μπορεί για τον Κίρκεγκορ να συνιστά την πρόκληση ολόκληρης της ύπαρξης, όμως ο Σοπενχάουερ βλέπει σ’ αυτόν ένα ύπουλο τέχνασμα του σεξουαλικού ενστίκτου. Το βιβλίο εξετάζει επιπλέον και πλευρές της ερωτικής ζωής των φιλοσόφων: η εμμονή του Σαρτρ με τον ποδόγυρο, η παροιμιώδης έλλειψη λίμπιντο του Καντ, οι ερωτικές αποτυχίες του Νίτσε, περιστατικά σοβαρά αλλά και ευτράπελα– μέσα από τα οποία ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει διδάγματα που θα τον βοηθήσουν στη δική του ζωή.

 

Έρωτας. Ένα απειθάρχητο συναίσθημα
Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ
Μετάφραση: Χαράλαμπος Καρβούνης

Στο βιβλίο Έρωτας. Ένα απειθάρχητο συναίσθημα (μτφρ. Χαράλαμπος Καρβούνης) που κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα στη Γερμανία και μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες, ο φιλόσοφος και συγγραφέας Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ επιχειρεί να βάλει σε τάξη το πλέον απειθάρχητο συναίσθημα. «Στήνει με γνώση και χιούμορ ένα πανόραμα των διαφορετικών κατευθύνσεων και θεωριών: από τον Δαρβίνο στις "σπουδές φύλου" και από το εγωιστικό γονίδιο του Ντόκινς, ο φιλόσοφος αρνείται να τοποθετήσει την πηγή του έρωτα στο βιολογικό σύμπαν» (LivresHebdo). Το βιβλίο αυτό, που χαρακτηρίστηκε ως «ένα αναπάντεχο παλιρροϊκό κύμα από τη χώρα του Χέγκελ» από την εφημερίδα La Croix κατορθώνει, πράγματι, να μας κάνει να δούμε την περιπέτεια που λέγεται έρωτας με εντελώς άλλο βλέμμα.

 

Ζήλια, η άλλη όψη του έρωτα
Βίλλυ Παζίνι
Μετάφραση: Μπάμπης Λυκούδης

Ο Βίλλυ Παζίνι, ο Ιταλός καθηγητής Ψυχιατρικής στη Ζήλια, η άλλη όψη του έρωτα (μτφρ. Μπάμπης Λυκούδης), αναλύει με τρόπο γλαφυρό ένα από τα πιο ισχυρά πάθη της ανθρώπινης ψυχής: τη ζήλια, που αποτελεί στην ουσία την άλλη όψη του έρωτα. Σκοπός του βιβλίου είναι να μας διδάξει πώς μπορούμε να τη μεταμορφώσουμε σε θετικό συναίσθημα. Ένας από τους πιο πρωτότυπους τρόπους που διαλέγει για να αναλύσει το συναίσθημα της ζήλιας είναι μέσω της λυρικής μουσικής: «Υπάρχουν διάφορες ζήλιες. Για να τις επεξηγήσω διάλεξα τη λυρική μουσική, γιατί είμαι λάτρης της όπερας και πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον ακόμη και από ψυχολογικής πλευράς: πρόκειται σίγουρα για "παλιές” ιστορίες αλλά ακόμη παραδειγματικές... Θέλησα για λοιπόν να καταρτίσω ένα μικρό κατάλογο με τους διάφορους τύπους ζήλιας που έχουν παρουσιαστεί στη θεατρική σκηνή».

 

Μικρή φιλοσοφία του έρωτα
Αλαίν ντε Μποττόν
Μετάφραση: Γιάννης Ε. Ανδρέου

Κλείνουμε αυτόν τον, σε καμία περίπτωση εξαντλητικό, κατάλογο με δύο βιβλία του εξαιρετικά αγαπημένου συγγραφέα Αλαίν ντε Μποττόν, που είναι, μεταξύ άλλων, ιδρυτής του The School of Life (www.theschooloflife.com).

H Μικρή φιλοσοφία του έρωτα (μτφρ. Γιάννης Ε. Ανδρέου) είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, με το οποίο, «ο Βρετανός Αλαίν ντε Μποττόν κατάφερε να κατακτήσει τη Γαλλία», σύμφωνα με τη Livres Hebdo. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ερωτικό μυθιστόρημα με φιλοσοφικές αναφορές, που περιγράφει με χαριτωμένο τρόπο το πώς ζούμε κι ερωτευόμαστε σήμερα. Περνώντας από τον Αριστοτέλη στον Βιτγκενστάιν και στον Γκράουτσο Μαρξ, και από την ιστορία στη θρησκεία, ο ντε Μποττόν χαρτογραφεί την πορεία μιας ερωτικής σχέσης από το πρώτο φιλί ως τους καβγάδες και τη συμφιλίωση, από την οικειότητα και την τρυφερότητα ως την απομάκρυνση, την αγωνία και την πίκρα του χωρισμού.

 

Το χρονικό του έρωτα
Αλαίν ντε Μποττόν
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Το χρονικό του έρωτα (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης) είναι το σαγηνευτικό δεύτερο μυθιστόρημά του. Όλοι γνωρίζουμε τη μέθη και τον ενθουσιασμό των πρώτων σταδίων του έρωτα. Όμως, τι ακολουθεί; Ο συγγραφέας μάς δίνει τη δική του εκδοχή, αφηγούμενος την ιστορία του Ραμπί και της Κέρστεν με φόντο το Εδιμβούργο: παντρεύονται, αποκτούν παιδιά – όμως δεν υπάρχει μακροχρόνια σχέση που να υπακούει έτσι απλά στο «κι έζησαν αυτοί καλύτερα». Με φιλοσοφική εμβρίθεια και ψυχολογική οξύνοια, ο Αλαίν ντε Μποττόν δείχνει ότι τα ρομαντικά μας όνειρα ίσως τελικά να μας βλάπτουν σοβαρά — και διερευνά τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

 

 

 

 

 

Ðñïçãïýìåíï
Åðüìåíï


Page generated: 18/05/2021 22:45:28