Κατηγορίες

Τομ Φλέτσερ, Ο Χριστουγεννόσαυρος

Τομ Φλέτσερ, Ο Χριστουγεννόσαυρος

Γράφει η Βασούλα Κατέρη

 

 

Ο Χριστουγεννόσαυρος του Τομ Φλέτσερ διαδραματίζεται πότε στον Βόρειο Πόλο, στον κόσμο του Αϊ Βασίλη και των ξωτικών, και πότε στο Λονδίνο και τη ζωή του Γουίλλιαμ Τραντλ, ενός δεκάχρονου αγοριού. Λίγα χρόνια πριν, τα ξωτικά, σκάβοντας στον πάγο για να ξεθάψουν τα δώρα των παιδιών που φυτρώνουν από τα φασόλια του πρώτου χριστουγεννιάτικου δέντρου του Αϊ-Βασίλη, φέρνουν στο φως ένα πελώριο αυγό δεινοσαύρου, ξεχασμένο εκεί εκατομμύρια χρόνια πριν. Εκείνη την παραμονή των Χριστουγέννων εκκολάπτεται ένα αξιαγάπητο δεινοσαυράκι, που βρίσκει αγάπη και ζεστασιά στην ιδιαίτερη πολική οικογένεια. Χριστουγεννόσαυρο τον βάφτισε ο Αϊ-Βασίλης. Καθώς μεγαλώνει, συχνά νιώθει μοναξιά επειδή είναι διαφορετικός. Μια νύχτα που το Βόρειο Σέλας λάμπει, αναρωτιέται: υπήρχε άραγε κάποιος, κάπου, που ήξερε τι θα πει να διαφέρεις απ’ όλους; Την ίδια σκέψη κάνει και ο Γουίλλιαμ Τραντλ, γιατί είναι ένα παιδί που δεν μπορεί να περπατήσει. Κυκλοφορεί με το αναπηρικό του αμαξίδιο. Ήταν πολύ μικρός, όταν τραυματίστηκε σ’ ένα τροχαίο δυστύχημα όπου έχασε και τη μαμά του. Αυτά συλλογιέται θλιμμένος κοιτώντας μια τον ουρανό και μια το αναπηρικό του καροτσάκι. Τελευταία η ζωή του έχει μετατραπεί σε κόλαση. Μια καινούρια μαθήτρια, η Μπρέντα Πονέσκι, βρίσκεται πίσω από κοροϊδίες, ψιθύρους, παγίδες και ταπεινωτικά σχόλια. Η καθημερινότητά του στο σχολείο είναι σωστό μαρτύριο. Κανείς δεν τολμά να τα βάλει με την Μπρέντα. Τα παιδιά που, πριν από τον ερχομό του κοριτσιού, ήταν φίλοι του, τώρα όχι μόνο σιωπούν, αλλά στέκονται στο πλευρό τού κακεντρεχούς αυτού πλάσματος. Ο Γουίλλιαμ συνήθως βρίσκει παρηγοριά στην ανοιχτή αγκαλιά του μπαμπά του και στους αγαπημένους του δεινόσαυρους που κοσμούν το δωμάτιό του. Έτσι, περίλυπος και χαμένος στις σκέψεις του, εκείνα τα Χριστούγεννα ζητά από τον Αϊ-Βασίλη έναν δεινόσαυρο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά ένα γαϊτανάκι εκπλήξεων και ανατροπών. Ο Γουίλλιαμ ζει την πιο απίθανη παραμονή Χριστουγέννων. Συναντά τον Χριστουγεννόσαυρο, τρυπώνουν μαζί στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αναζητούν τους όμοιους του είδους του. Καταφέρνει να φωτίσει το σκοτάδι που κρύβει η Μπρέντα μέσα της, ενώ γίνεται στόχος ενός επικίνδυνου κυνηγού που βαλσαμώνει κεφάλια ζώων. Επισκέπτεται τον Βόρειο Πόλο, γνωρίζει τον Αϊ-Βασίλη και τα ξωτικά του και ανακαλύπτει τα οικογενειακά μυστικά των αδελφών Τραντλ. Μια αλληλουχία γεγονότων που συνταράσσει τον ψυχισμό του αγοριού και εν τέλει τον διαμορφώνει. Όταν ξημερώνει Χριστούγεννα, η αλλόκοτη αυτή περιπέτεια σφραγίζεται με τη συμφιλίωση του Γουίλλιαμ και της Μπρέντα κι έναν χορό μεταξύ του μπαμπά του και της μαμάς της Μπρέντα, ενώ ο Αϊ-Βασίλης πετάει με το έλκηθρό του, που, εκτός από τους ιπτάμενους τάρανδους, το σέρνει και ο Χριστουγεννόσαυρος. 

Ο συγγραφέας εισάγει τους αγαπημένους του δεινόσαυρους σε μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Στήνει ένα σκηνικό με τον Αϊ-Βασίλη και τα ξωτικά στον Βόρειο Πόλο, τόπο ιδιαίτερα αγαπημένο στους νεαρούς αναγνώστες. Ανάμεσα σ’ αυτά εντάσσει έναν σύγχρονο αντιήρωα να έρχεται αντιμέτωπος με τις δυσκολίες της καθημερινότητάς του. Αγγίζει δυο ευαίσθητα θέματα, αυτό της απώλειας της μητέρας και της διαφορετικότητας εξαιτίας της κινητικής αναπηρίας, τα οποία χειρίζεται με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Τοποθετεί στο κέντρο του αφηγήματος το καυτό θέμα του σχολικού εκφοβισμού και αναδεικνύει τον ψυχισμό του θύτη και του θύματος μέσα από τη δράση τους. 

Ο Γουίλλιαμ Τραντλ εξαιτίας της αναπηρίας του υφίσταται σχολικό εκφοβισμό, υπομένει την άθλια αυτή συμπεριφορά χωρίς να αποκαλύπτει τίποτα στον μπαμπά του για όσα περνάει. Η αγάπη τους είναι πλέρια. Αυτή η αγάπη τον στηρίζει, τον ενθαρρύνει και τον ενδυναμώνει. Ποτέ ξανά πριν εμφανιστεί αυτό το κορίτσι που τον βασανίζει καθημερινά στο σχολείο, δεν είχε αισθανθεί άσχημα για την κατάστασή του και το αναπηρικό του αμαξίδιο. Παράλληλα ο Τομ Φλέτσερ αποτυπώνει την επιθετική στάση της Μπρέντα ρεαλιστικά. Αποκαλύπτει βαθμιαία τι την πυροδοτεί χωρίς να τη δικαιολογεί και ανασύρει όσα κρύβονται πίσω από αυτή. Φανερώνει όσα της έχουν κάνει την καρδιά σκληρή σαν πέτρα. Ο Γουίλλιαμ τελικά συμβάλλει στη μεταστροφή της. Ο συγγραφέας έντεχνα της δίνει την ευκαιρία ν’ αλλάξει. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η σχέση του Γουίλλιαμ με τον Χριστουγεννόσαυρο. Πρόκειται για δυο ήρωες οι οποίοι ανακαλύπτουν σταδιακά τον εαυτό τους και τις επιθυμίες τους. Ο μικρός δεινόσαυρος έλκεται από το ομοίωμα του, ένα παιχνίδι που φτιάχνει ο Αϊ-Βασίλης προορισμένο για τον μικρό Τραντλ, επειδή έχει ανάγκη ν’ ανήκει κάπου. Έπειτα πιστεύει στο ακατόρθωτο και καταφέρνει να πετάξει. Στο τέλος πραγματοποιεί την επιθυμία του, που δεν είναι άλλη από το να σύρει κι αυτός το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη. Ο Γουίλλιαμ, όταν βρίσκεται πια στον Βόρειο Πόλο και καλείται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, συνειδητοποιεί ότι η πιο βαθιά του επιθυμία δεν είναι να ξαναπερπατήσει, αλλά να αποκτήσει και πάλι μια ευτυχισμένη οικογένεια. Τότε αποδέχεται τον εαυτό του και απελευθερώνεται. 

Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα εκτυλίσσονται σ’ αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα. Μια ιστορία που καλύπτεται με άρωμα μυστηρίου εξαρχής, ένα κουβάρι που ξετυλίγεται σταδιακά και απολαυστικά. Η συνεχής δράση, το πηγαίο χιούμορ και οι απρόσμενες ανατροπές δίνουν ζωντάνια στο αφήγημα, κρατώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Ο αναγνώστης αναγνωρίζει συμπεριφορές, ενίοτε ταυτίζεται ή τις καταδικάζει. Στέκεται κριτικά απέναντι στην πλοκή και τις επιλογές των ηρώων. Πρόκειται για μια ιστορία που κινείται σε πολλά επίπεδα και δημιουργεί στον αναγνώστη ανάμεικτα συναισθήματα. Επιπλέον, αντλείται υλικό για περαιτέρω συζητήσεις και εμβάθυνση στα ευαίσθητα ζητήματα που θίγονται στο εν λόγω μυθιστόρημα. Η μετάφραση από τον Μάνο Τζιρίτα σε γλώσσα σύγχρονη, νευρώδη και οικεία ελκύει και ψυχαγωγεί τους νεαρούς αναγνώστες. Ο Χριστουγεννόσαυρος διαβάζεται ευχάριστα όλες τις εποχές και συστήνεται σε όλες τις ηλικίες.

 

Η Βασούλα Κατέρη είναι αναγνώστρια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση "Ανάγωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό" από το ΕΚΠΑ.

Ðñïçãïýìåíï
Åðüìåíï


Page generated: 15/06/2021 06:51:31