ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ CLICK INSIDE

Κατηγορίες

Φίλιππος Φιλίππου, Η Ελεάννα στο Νησί των Πεταλούδων

Φίλιππος Φιλίππου, Η Ελεάννα στο Νησί των Πεταλούδων

Η Ελένη Κατσαμά συνομιλεί με τον Φίλιππο Φιλίππου με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματός του «Η Ελεάννα στο Νησί των Πεταλούδων», με εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά.

 

Ένα ακόμα συναρπαστικό βιβλίο με ιστορίες της Ελεάννας, της μικρής ηρωίδας του συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου.

Η Ελεάννα ταξιδεύει στους ωκεανούς πάνω σε πλοίο, με καπετάνιο τον μπαμπά της. Έχει πάντα παρέα τον μάγειρα και αφηγητή, κάποια από τα μέλη του πληρώματος και τον τηλεγραφητή που γράφει στιχάκια σχολιάζοντας τη ζωή τους στο καράβι.

Στο Νησί των Πεταλούδων βρίσκονται στον Αμαζόνιο. Εκεί η Ελεάννα εξερευνά τα μαγικά δάση, γνωρίζει έναν ξεχασμένο Έλληνα χρυσοθήρα και συναντά ένα σωρό ζώα και πουλιά που ομορφαίνουν την καθημερινότητά της. Όταν το πλοίο φεύγει από τον Αμαζόνιο, περνά από ένα νησί στον Ατλαντικό με αναρίθμητες πεταλούδες.

Η παιδική ματιά της Ελεάννας, αλλά και ο γεμάτος ομορφιές κόσμος που επιλέγει να παρουσιάσει ο συγγραφέας, σε συνδυασμό με την εξωτική ζωή που ζει η ηρωίδα και τους πολιτισμούς που ανακαλύπτει ταξιδεύοντας, πάντα με καράβι, κάνουν αυτό το βιβλίο μοναδικό για κάθε αναγνώστη από 6 ως 10 ετών.

 

Η Ελεάννα είναι η πιο μικρή και γενναία εξερευνήτρια που γνωρίζω!

Αντιμετωπίζει λογής κινδύνους στις περιπέτειές της. Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο θαρραλέα;

Ναι, η Ελεάννα είναι θαρραλέο κορίτσι και αντιμετωπίζει τους κινδύνους των ταξιδιών στη θάλασσα και στη στεριά με θάρρος. Της αρέσουν και οι περιπέτειες, βέβαια. Θέλει να γνωρίσει καινούριους ανθρώπους, καινούρια ζώα και τον κόσμο. Αυτό δεν είναι περίεργο. Ο μπαμπάς της είναι καπετάνιος στα καράβια με τα οποία ταξιδεύουν αυτή και η μαμά της, οπότε έχει πάρει τα προσόντα του. Δύο από αυτά είναι το θάρρος και η τόλμη.

 

Ποια είναι η Ελεάννα; Πώς τη σκεφτήκατε;

Η Ελεάννα των βιβλίων μου είναι μια λογοτεχνική ηρωίδα, ωστόσο στηρίζεται σε ένα πραγματικό κορίτσι. Πριν από πολλά χρόνια, όταν ταξίδευα με ποντοπόρα καράβια, είχα γνωρίσει σε ένα από αυτά κάποιο κορίτσι στην ηλικία της. Ήταν κόρη του καπετάνιου, ο οποίος ταξίδευε μαζί με τη γυναίκα του. Είχε γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά από πολύ μικρή ζούσε στα καράβια. Έτσι πίστευε πως όλοι οι άνθρωποι ζουν σε καράβια, ακριβώς αυτό πίστευε. Τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει η Ελεάννα τούς έχω γνωρίσει κι εγώ. Τα ζώα ασφαλώς όχι. Όχι όλα. Κάποτε στη ζούγκλα των Φιλιππίνων κάποιοι φίλοι πήγαμε να πιάσουμε μαϊμούδες, αλλά γυρίσαμε με άδεια χέρια.

 

Θέλετε να μας πείτε κάτι από τα χρόνια που ταξιδεύατε;

Ταξίδεψα από το 1968 έως το 1982. Κι αφού με ρωτάτε, ήταν ένα λάθος που κράτησε κάμποσα χρόνια, τα καλύτερα της ζωής μου. Εντάξει, το έχω μετανιώσει, δεν ήμουν για τέτοια, δεν είμαι εραστής των περιπετειών, ωστόσο, με βάση τη θεωρία ότι τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, στην περίπτωσή μου το θετικό είναι πως έγινα σοφότερος. Έχω πάει σε πολλές χώρες, πενήντα έως εβδομήντα, υπήρξα και περιηγητής, έχω γνωρίσει ανθρώπους που δε θα γνώριζα σε άλλη περίπτωση. Δεν κινδύνευσα αρκετά (παραλίγο να ναυαγήσουμε, αλλά γλιτώσαμε), έχω πλουτίσει τις γνώσεις μου, βρέθηκα στην Κίνα, στη Σαγκάη, του Μάο επί Ερυθροφρουρών, έκανα νυχτερινή πορεία με τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα, πήγα στην καλύβα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε στη Νέα Υόρκη, πήγα να βρω τον τάφο του Λόρκα στη Γρανάδα, μίλησα με τον δεσπότη που κήδεψε τη Χριστίνα Ωνάση στο Μπουένος Άιρες...

 

Οι περιπέτειες της Ελεάννας είναι μια σειρά που διαδραματίζεται «έξω από το κουτί». Μου θυμίζει τόσο το περιπετειώδες και ανήσυχο πνεύμα που χαρακτηρίζει τα βιβλία του Ιουλίου Βερν, όσο και την αντισυμβατικότητα της Πίπης Φακιδομύτης. Είστε κι εσείς ο ίδιος αντισυμβατικός;

Έχω μεγαλώσει με τα περιπετειώδη βιβλία του Βερν, άρα έχω επηρεαστεί από αυτόν. Την Πίπη δεν την έχω μελετήσει. Όχι, δεν είμαι αντισυμβατικός, δεν είναι στον χαρακτήρα μου, δε μου πάει. Προσπαθώ να ξεφύγω κάθε φορά από τις συμβάσεις της κοινωνίας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

 

Υπάρχει ένας ασυρματιστής στο πλήρωμα, που σκαρώνει στιχάκια σε όλη τη διάρκεια των ταξιδιών τους και κάνει αυτά τα ταξίδια πιο όμορφα και ανάλαφρα. Τι λέτε γι’ αυτόν;

Αχ, ο ασυρματιστής των βιβλίων μου που γράφει στίχους είναι βέβαια ο Νίκος Καββαδίας. Δεν έτυχε να τον γνωρίσω, αλλά έχω γράψει βιβλίο γι’ αυτόν. Ήθελα να τον τιμήσω. Ο Καββαδίας δεν είναι μεγάλος ποιητής, μίλησε όμως όσο κανένας άλλος για τους καημούς των ναυτικών, όχι τόσο στα ποιήματά του, όσο στο πεζογράφημα Βάρδια, που εγώ το θεωρώ Ευαγγέλιο των ναυτικών. 

 

Η Ελεάννα ζει σ’ ένα καράβι. Στέκεται μπροστά σ’ έναν τεράστιο, διαφορετικό, άγνωστο και ενίοτε απειλητικό κόσμο, με θάρρος, περιέργεια, αποδοχή, γενναιότητα. Αγαπάει τους φίλους της και κάνει καινούριους φίλους. Προστατεύει τη φύση και τα ζώα που συναντάει. Τι θα γίνει όταν μεγαλώσει;  

Η Ελεάννα στα καράβια και στα λιμάνια που επισκέπτεται ωριμάζει σιγά σιγά. Όχι, δεν μπορώ να τη φανταστώ μεγαλύτερη, διότι έτσι θα έχει χάσει την αθωότητά της. Το κορίτσι πάνω στο οποίο βασίστηκε δεν ξέρω τι απέγινε, τώρα θα είναι 45 χρονών. Δυστυχώς, δεν έχω κρατήσει επώνυμα ώστε να ψάξω να βρω εκείνο το κορίτσι που ταξίδευε μαζί μας σ’ ένα παράξενο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης που ανήκε στον τότε δικτάτορα των Μαλδίβων. Θα ήθελα να είχε γίνει καθηγήτρια, να διδάσκει τα παιδιά ιστορία ή λογοτεχνία. Ή ακόμα τραγουδίστρια, να τραγουδάει τους στίχους του Καββαδία.

 

Γιατί δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε τη διαφορετικότητα;

Είναι απλό. Έχουμε μάθει να αγαπάμε αυτούς με τους οποίους μοιάζουμε, αυτούς με τους οποίους έχουμε κοινά σημεία. Το άγνωστο, οι διαφορετικοί μάς φοβίζουν. Το θεωρώ πολύ φυσικό. Χρειαζόμαστε δουλειά μέσα μας για να αποδεχτούμε αυτό ή αυτούς που δε μας μοιάζουν.

Ðñïçãïýìåíï
Åðüìåíï


Page generated: 23/04/2021 06:04:20