Τασούλα Επτακοίλη, Ο Γκάρης
Γράφει η Βασούλα Κατέρη
Γκαρ- γκαρ- γκαράν, οχ αμάν αμάν! Ακούγεται σαν ξόρκι. Μπορεί και να είναι δηλαδή. Αλλά από μόνο του δε χρησιμεύει σε τίποτα, όσες φορές κι αν το επαναλάβει κανείς. Σημασία έχει ποιος το λέει και πότε. Αν ο συνδυασμός είναι σωστός, τότε γίνονται θαύματα. Ναι, μάλιστα, θαύματα. Μέχρι και γάιδαρος πετάει.
Ο Γκάρης είναι ένας χαρισματικός γάιδαρος με ευαίσθητη καρδιά. Τη ζωή του εξιστορεί ο εγγονός του, ο Λούφας, ένα χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο γαϊδουράκι. Είναι πολύ περήφανο για τον παππού του και τα κατορθώματά του, που είναι γνωστά σε όλο το ζωικό βασίλειο απ’ άκρη σ’ άκρη. Πολλοί θαυμάζουν τον Γκάρη κι άλλοι τόσοι τον ζηλεύουν. Και πώς να μην προκαλέσει την περιέργειά τους, αφού πρόκειται για έναν σούπερ-γάιδαρο; Ο Γκάρης μόλις αισθανόταν τη λύπη ενός άλλου ζώου κι εκείνο ζητούσε τη βοήθεια του, τότε ψέλλιζε το γκαρ- γκαρ- γκαράν, οχ αμάν αμάν, σηκωνόταν το τρίχωμά του, τεντωνόταν η ουρά του και πετούσε προς πάσα κατεύθυνση εκπληρώνοντας την επιθυμία του δυστυχισμένου ζώου. Έτσι έγινε με την Ιταλίδα κότα που ήθελε να γίνει ελευθέρας βοσκής, την Κρινούλα την κατσίκα που ήθελε να δει τη θάλασσα, ένα γουρουνάκι που ήθελε να ξαναδεί τη μαμά του, ένα σκυλάκι που ελευθερώθηκε από ένα αφεντικό δυνάστη και μια οικογένεια αρουραίων που βρήκε επιτέλους καινούριο σπίτι. Πολλά ήταν και τα ζώα που τον προσέγγισαν εκβιαστικά ζητώντας χάρες και δίνοντας ανταλλάγματα, αλλά έφευγαν άπρακτα, καθώς, αν δεν κυλούσε δάκρυ από τα μάτια του γαϊδαράκου κι αν δεν συνέπασχε με το ζωάκι που είχε απέναντί του, τα πόδια του δεν αφήναν το έδαφος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γκάρης ήταν ένας σούπερ ήρωας, ένας νέος Ρομπέν των δασών, που δεν ήθελε τίποτα άλλο παρά όλοι να είναι ευτυχισμένοι. Γρήγορα κατάλαβε ότι αυτή ήταν η αποστολή του στον κόσμο και σ’ αυτό τον βοήθησε και η αγαπημένη του, η Ριρίκα, μια γαϊδουρίτσα όλο ομορφιά και χάρη. Θυσίασαν την αγάπη τους για κάτι ιερότερο, για να αφιερωθεί ο Γκάρης απερίσπαστος σε όποιον ήταν αδύναμος και υπέφερε, κι ακόμη γιατί ήθελαν να ακουστεί σ’ όλη τη γη ότι τα γαϊδούρια είναι ευαίσθητα πλάσματα. Από εκείνη τη στιγμή ο Γκάρης άφησε για πάντα την ηρεμία του χωριού και την αγκαλιά της Ριρίκας σπεύδοντας να προσφέρει όπου τον χρειάζονταν.
Πρόκειται για μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ και ευχάριστη διάθεση. Είναι προφανής και εύγλωττη η αγάπη της συγγραφέως για τη φύση, τη ζωή στο χωριό και τα ζώα. Η Τασούλα Επτακοίλη κατορθώνει να μιλήσει στους μικρούς αναγνώστες με άμεσο και παιχνιδιάρικο τρόπο για την αξία της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο σκέφτεται κανείς ότι η αγάπη και η έγνοια προς τον άλλον ήταν τα μαγικά στοιχεία που επιτελούσαν το θαύμα. Έκαναν ακόμη κι έναν γάιδαρο να πετάει.
Το ανάγνωσμα είναι εύληπτο και πρόσχαρο. Η ευμεγέθης γραμματοσειρά ελκύει τους αναγνώστες των πρώτων τάξεων του δημοτικού και τους προσκαλεί να διαβάσουν μόνοι. Από την άλλη η ενάργεια και η παραστατικότητα του κειμένου προτρέπει προς τη μεγαλόφωνη ανάγνωση, που ευνοεί τη δραματοποίηση.
Η εικονογράφηση ασπρόμαυρη, τύπου κόμικ, συνοδεύει το κείμενο σελίδα τη σελίδα αναπαριστώντας καλαίσθητα τους ήρωες δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια στην αφήγηση. Οι εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες στην αρχή του βιβλίου για το καλοκάγαθο αυτό θηλαστικό είναι πολύ χρήσιμες. Επίσης το άρθρο της εφημερίδας για τα κατορθώματα του Γκάρη και το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων ανά τον κόσμο για τις ιδιαιτερότητές του στο τέλος του βιβλίου μαρτυρούν την έτερη ιδιότητα της δημιουργού.
Μια παραμυθένια αφήγηση που θα απολαύσουν οι μικροί αναγνώστες, καθώς συνταιριάζει το παλιό με το νέο, αναμειγνύει το παραμύθι της γιαγιάς με τη σύγχρονη περιπέτεια. Επιπλέον προβάλλονται αξίες για την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό, τη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς. Ο ήρωας διαθέτει το χάρισμα της ενσυναίσθησης αλλά και της διάθεσης να ακούσει τον άλλο, να αφουγκραστεί την αγωνία του και εν τέλει να ευφρανθεί βλέποντας ότι μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο χωρίς να ζητήσει τίποτα ως αντάλλαγμα.
Η Βασούλα Κατέρη είναι αναγνώστρια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση "Ανάγωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό" από το ΕΚΠΑ.
Tags: φαντασίας, ζώα, φιλοζωία, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, ενσυναίσθηση