Κατηγορίες

Άρθρο

Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, Ο πλανήτης με τα σπίτια τα κρεμαστά

Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, Ο πλανήτης με τα σπίτια τα κρεμαστά

Γράφει η Βασούλα Κατέρη

 

Ο τρίτος Τοτό, ο Τοσούλης Τοσοδούλης, τριγυρίζει στο Τοτοδιάστημα μέσα στον ουρανοκουβά με τον πρώτο Τοτό, τον Τοτό Άλφα, που είναι ο αρχηγός, και τον Τοτό Βήτα, που υπακούει στον πρώτο. Ονειρεύεται, όταν μεγαλώσει, να φορέσει καπέλο με τρία άστρα αληθινά. Ο Τοτό Τοσούλης Τοσοδούλης αφηγείται τρεις υπερρεαλιστικές ιστορίες από τα ταξίδια τους στον πλανήτη των πουλιών, στον πλανήτη των φυτών και στον πλανήτη με τα σπίτια τα κρεμαστά. Κάθε προορισμός προσθέτει στους τρεις ταξιδιώτες σοφία και νέες εμπειρίες. Κάθε φορά καταλήγουν στο συμπέρασμα πως σαν τη Γη, καλύτερος, ομορφότερος και πιο φιλόξενος πλανήτης δεν υπάρχει. Ο τρίτος Τοτό βλέπει πιο πολύ με την καρδιά του, αφουγκράζεται και συναισθάνεται τι συμβαίνει γύρω του. Είναι ένα παιδί ντροπαλό και συνεσταλμένο που σιγά σιγά ορθώνει το ανάστημά του. Η περιπλάνηση στους πλανήτες γίνεται ένα μαγικό ταξίδι αυτογνωσίας για τον Τοσούλη Τοσοδούλη. Δειλά  δειλά και πολύ ευγενικά αποτολμά να ξεστομίσει τη σκέψη του χωρίς να πάρει την άδεια από τον αρχηγό. Προς μεγάλη του έκπληξη ο Τοτό Άλφα όχι μόνο δεν εξαγριώνεται, αλλά αρχίζει κι αυτός να σκέφτεται όσα λέει ο μικρότερος. Όταν βρίσκονται στον πλανήτη με τα σπίτια τα κρεμαστά, διαπιστώνουν την οδυνηρή κατάσταση την οποία βιώνουν οι κάτοικοί του. Ο πλανήτης έχει δηλητηριαστεί και όλοι ζουν σε γυάλινες πόλεις. Φορούν γυάλινες μάσκες στα πρόσωπά τους. Η υψηλή τεχνολογία, από τη μια μόλυνε τον πλανήτη κι από την άλλη έδωσε την ύστατη λύση επιβίωσης στους κατοίκους της να ζουν σε γυάλινα σπίτια που κρέμονται. Ήταν κάποτε ένας πανέμορφος και εύφορος τόπος. Τώρα όμως είναι ένας τόπος έρημος, αφού πια τίποτα δεν μπορείς ν’ αγγίξεις. Μπήκαν στον ουρανοκουβά-διαστημόπλοιο οι τρεις Τοτό και επέστρεψαν στη Γη κρατώντας τα θλιβερά ενθύμια που τους χάρισαν οι «γυάλινοι». Από τη μια ένιωσαν χαρούμενοι που γύρισαν ασφαλείς στο σπίτι τους, από την άλλη όμως μια λύπη τούς συνόδευε για όσα άσχημα είχαν αντικρίσει στον γυάλινο πλανήτη. Τότε ήταν που ο Τοτό Τοσούλης Τοσοδούλης τόλμησε και μίλησε πάλι χωρίς να πάρει άδεια από τον Τοτό Άλφα: «Τώρα που θα πάμε στον δικό μας πλανήτη, πρέπει να κάνουμε μια εκστρατεία, να πούμε όσα είδαμε, να τους δείξουμε και τα δώρα που μας έδωσαν, να τα δούνε καλά, για να μας πιστέψουν». Και θαύμασαν όλοι πολύ την ιδέα του, που επιτέλους κέρδισε το καπέλο με τα τρία αστέρια. Μόνο που αυτά ήταν κεντημένα απ’ τα χεράκια της γιαγιάς του μέχρι να βρεθούν τ’ αληθινά που κάποτε έχασε στο αχανές διάστημα.

Η Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου μάς χαρίζει τρεις ιστορίες που αφηγούνταν στον γιο της όταν ήταν μικρός. Το ύφος είναι λυρικό, ποιητικό. Η γλώσσα είναι καλοδουλεμένη και κάθε λέξη είναι αρμονικά διαλεγμένη. Διαβάζοντας τα κείμενα, είναι σαν ν’ ακούς ένα τραγούδι. Πρόκειται για μια υπερβατική αφήγηση που ενεργοποιεί σταδιακά τη φαντασία. Ο ρυθμός, το μέτρο, οι επαναλήψεις, η κλιμάκωση των ρημάτων και οι επιτυχημένες ρίμες προσφέρουν ένα άρτιο γλωσσικό αποτέλεσμα ελκύοντας τους μικρούς αναγνώστες όχι μόνο να ακούσουν τι έχει να τους πει ο Τοτό Τοσούλης Τοσοδούλης, αλλά να οικειοποιηθούν το ίδιο το κείμενο. Το αφήγημα βρίθει από όμορφες εικόνες, στιγμές ευτυχίας και εύθυμης διάθεσης. «Μας περιμένει της γιαγιάς το μικρό σπιτάκι και το πιο μικρό περιβολάκι που έχει μια ψηλή κληματαριά και μια κόκκινη ροδιά και μια κούνια για παιδιά και είναι γεμάτο με χαρούμενα πουλιά. Αλλά και ήχους, όπως το γρι λιγ ρι του μαγκανοπήγαδου ή το φφρρουοοπ από τα φτερουγίσματα των πουλιών». Και οι τρεις ιστορίες είναι γεμάτες από συναισθήματα, άλλοτε χαράς, άλλοτε λύπης, αγωνίας ή θυμού, μα απ’ όλα πιο πολύ ξεχειλίζει η αγάπη.

Η άμεση απεύθυνση με το «ω πολυαγαπημένοι μου» από την πλευρά του ήρωα-αφηγητή στον κάθε αναγνώστη τακτικά και ρυθμικά δημιουργεί μια σχέση μεταξύ τους και ενισχύει τη συγκέντρωση του δεύτερου. Η προστασία και η φροντίδα στον πλανήτη Γη, η ισορροπημένη χρήση της τεχνολογίας, το παν μέτρον άριστον και η αυτογνωσία ως υπέρτατη σοφία είναι τα κυρίαρχα θέματα που δεξιοτεχνικά καλυμμένα πραγματεύονται αυτές οι «φανταστικές» ιστορίες, ωστόσο χωρίς ίχνος διδακτισμού και επιτηδευμένου λόγου, παρά με όχημα το παιχνίδι και την ποίηση. Η πολυγραφότατη και βραβευμένη συγγραφέας πέρα από το ιστορικό μυθιστόρημα και τη θεατρική γραφή, θεματικές στις οποίες έχει εντρυφήσει, καταθέτει τρία έξοχα λογοτεχνικά κείμενα για παιδιά. Οι νεαροί αναγνώστες θα γελάσουν, θα συγκινηθούν, θα ταξιδέψουν στον πλανήτη της φαντασίας και σίγουρα θα στείλουν το γράμμα τους στον τρίτο Τοτό, ώστε να λάβουν μέρος στην εκστρατεία για τη διάσωση της Γης μας.

 

Η Βασούλα Κατέρη είναι αναγνώστρια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση "Ανάγωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό" από το ΕΚΠΑ.

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 01/12/2020 07:55:11