Αγγελική Βαρελλά, Διονύσιος Σολωμός
Γράφει η Βασούλα Κατέρη
Μια αξιοπρόσεχτη έκδοση από τη σειρά «Ελλάδα» αναφέρεται στον Διονύσιο Σολωμό. Η Αγγελική Βαρελλά καταθέτει εύγλωττα κι ευχάριστα όσα τη συνδέουν με τον ποιητή. Μια αναπάντεχη παραλαβή των Απάντων του Ζακυνθινού δημιουργού τής ξυπνά αγαπημένες θύμησες. Την πηγαίνει πίσω στα εφηβικά της χρόνια. Όταν νεαρή μαθήτρια φοιτούσε στην Δ΄ Γυμνασίου. Το πρόσωπο της αγαπημένης της καθηγήτριας, της Χριστίνας, ζωγραφίζεται στη μνήμη της. Οι ώρες της λογοτεχνίας ήταν πασπαλισμένες με τις λέξεις και το ύφος του εθνικού ποιητή. Η Χριστίνα λάτρευε τον Διονύσιο Σολωμό κι ήταν αυτό ικανό να μεταδίδει τη φλόγα της στον έφηβο που έχει ανοιχτά πάντα κι άγρυπνα τα μάτια της ψυχής του. Η συγγραφέας βουτάει βαθιά στη μνήμη της, ανασύρει ό,τι φυλούσε χρόνια στις σημειώσεις της και μαρτυρά τον δεσμό της με τον σπουδαίο ποιητή. Διηγείται σαν παραμύθι τη ζωή, το έργο του, τις προσωπικές του αδυναμίες και καταγράφει απόψεις από ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Η παρουσία της Χριστίνας, διακριτική και στιβαρή ταυτόχρονα, συναντά τη φωνή της συγγραφέως όπου ο αναγνώστης μπορεί να φανταστεί καθηγήτρια και μαθήτρια ν’ αποτίνουν φόρο τιμής στον ένδοξο ποιητή απαγγέλλοντας στίχους του από την Ξανθούλα ή από τον Πόρφυρα. Όλα αυτά αναπαριστάνονται πάνω σε εικονογραφημένες σελίδες που απεικονίζουν δημοφιλή έργα τέχνης τα οποία φυλάσσονται σε διάσπαρτα μουσεία. Λέξεις και εικόνες σε αρμονία ξεδιπλώνουν εμπρός στα μάτια του αναγνώστη με καλαίσθητο τρόπο οτιδήποτε αφορά την προσωπικότητα, την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού και την ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει εκείνη την περίοδο. Επίσης συμπεριλαμβάνεται πλούσιο οπτικό υλικό για τον ίδιο τον Σολωμό και για άλλους καλλιτέχνες της εποχής. Η εξαιρετική αισθητική του βιβλίου σε συνδυασμό με το ελκυστικό κείμενο απογειώνουν το ποιοτικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων ευρηματικό και συγκινητικό συνάμα. Επιτυγχάνει να προκαλέσει το ενδιαφέρον στον νεαρό αναγνώστη, να του εξάψει την περιέργεια ώστε να εντρυφήσει περαιτέρω σε ό,τι αφορά τον δημιουργό Διονύσιο Σολωμό, το μέγεθος του έργου του, την εσωστρεφή ιδιοσυγκρασία του, την αγάπη του για τη φύση, τον ακάματο μόχθο για την τελειοποίηση του στίχου, τα ανθρώπινα πάθη των ηρώων του. Η
επανάσταση του 1821 δε θα είχε επιτευχθεί αν στηριζόταν μόνο στα όπλα και στην αυτοθυσία των αγωνιστών. Αυτός ο πόθος για τη λευτεριά χρειαζόταν να ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Να δημιουργήσει συμμάχους και συνοδοιπόρους. Έτσι, ο Διονύσιος Σολωμός θρήνησε το Μεσολόγγι με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους κι ο θρήνος του ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου. Μέσα από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, που αποτελεί τον εθνικό μας ύμνο, εμψύχωσε τους Έλληνες που μάχονταν και δόξασε τις νίκες τους στους αιώνες. Ένα δυνατό αφήγημα που συστήνει σε κάθε αναγνώστη την πνευματική εμβέλεια της ποίησης.
Η Βασούλα Κατέρη είναι αναγνώστρια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση "Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό" από το ΕΚΠΑ.