Κατηγορίες

Άρθρο

Άννα Κουππάνου, Η εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι

Άννα Κουππάνου, Η εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι

Γράφει η Βασούλα Κατέρη

 

Ο Αλέξης Σωτηριάδης είναι ένα δεκατετράχρονο αγόρι και εξιστορεί το πώς κατάφερε να ξεδιαλύνει το μυστήριο με την εξαφάνιση της συγγραφέως Μυρσίνης-Νεφέλης Κ. Παπαδάκου. Παράλληλα με τη διήγηση αυτή ξυπνούν μνήμες, αποκαλύπτονται γεγονότα και φανερώνονται μυστικά που αφορούν την προσωπική ζωή του έφηβου ήρωα. Ο Αλέξης, η Μαρίσα και ο Πέτρος μπλέκονται σε μια περιπέτεια που πολλές φορές ξεπερνά τα μέτρα τους και δοκιμάζει τις σχέσεις τους. Το αφήγημα εξελίσσεται σ’ έναν πολυσχιδή γρίφο όπου η περιέργεια και η αγωνία χτυπάνε κόκκινο. Ο αναγνώστης καλείται να λύσει αυτό τον γρίφο λέξη τη λέξη, σελίδα τη σελίδα. Γίνεται συνοδοιπόρος με τον Αλέξη και ξεκλειδώνουν κρυμμένα μυστικά, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια και εν τέλει αναμετριούνται με την ίδια τη ζωή. Ο Αλέξης έχει βιώσει την απώλεια της αγαπημένης του θείας, έχει πρωτίστως όμως βιώσει και την απώλεια του πατέρα του. Ο θάνατος τον χώρισε από την Αντιγόνη, η φυλακή και μια άδικη καταδίκη κρατά μακριά του τον πατέρα. Τα γεγονότα αυτά τραυμάτισαν την ψυχή του Αλέξη, έγινε εσωστρεφής, μοναχικός και καχύποπτος. Μέσα από την ανεύρεση της Μυρσίνης-Νεφέλης Κ. Παπαδάκου, της οποίας τα βιβλία τού διάβαζε τόσο ο πατέρας του όσο και η θεία του, ανακαλύπτει έναν άλλον εαυτό. Με παραίνεση της συγγραφέως καλείται να συνεχίσει μια ιστορία που άφησε στη μέση με τη θεία του. Ο έρωτας θα είναι η κινητήριος δύναμη που θα τον κάνει ν’ αντιδράσει. Φτάνει στην αλήθεια και την κοιτά κατάματα.

Η συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα μυστηρίου ενώ ταυτόχρονα είναι εξίσου φανερή συναισθηματική φόρτιση που βιώνει ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Ουσιαστικά ξετυλίγονται δύο ιστορίες σε μία με περισσή δεξιοτεχνία. Κοινός τόπος είναι η αγάπη για την ανάγνωση και τη συγγραφή και συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ιστοριών είναι τα βιβλία της Κ. Παπαδάκου με τα δυο αγαπημένα πρόσωπα του Αλέξη. Το ύφος και η γλώσσα προκαλούν στον αναγνώστη ενδιαφέρον και συγκίνηση, που βαθμιαία κορυφώνονται καθώς προχωρά η ιστορία.

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο, πολυδιάστατο αφήγημα που απευθύνεται σε νεαρούς αναγνώστες και όχι μόνο.

 

Η Βασούλα Κατέρη είναι αναγνώστρια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό» από το ΕΚΠΑ.

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 13/08/2020 02:16:00