Κατηγορίες

Άρθρο

Γιώργος Παναγιωτάκης, Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων

Γιώργος Παναγιωτάκης, Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων

Γράφει η Βασούλα Κατέρη

 

Μυστήριο, συναίσθημα και πλούσια φαντασία συνέχει τη σειρά του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη «Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων». Το πρώτο βιβλίο μάς συστήνει Το Μυστικό Καταφύγιο, ένα καθ’ όλα διαφορετικό σχολείο, το σχολείο της Μήδειας Κρακατόα, που αγκαλιάζει παιδιά διαφορετικά, με ασυνήθιστες ιδιότητες, καλλιεργεί την προσωπικότητά τους και επικεντρώνεται στο να τα βοηθήσει να αποδεχθούν και να αναδείξουν τον εαυτό τους. Στον αντίποδα υπάρχει το Σχολείο Μανίφικο, το οποίο εκπαιδεύει αντίστοιχα ασυνήθιστα παιδιά καλλιεργώντας τους όμως πρωτίστως το μίσος και μετατρέποντας την κάθε ιδιότητά τους σε ισχυρό όπλο απέναντι στον Άλλο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εφήβους που, αν και στον «κανονικό» κόσμο φαίνονται αλλόκοτοι, έχουν τις ίδιες αγωνίες με τους συνομηλίκους τους. Δοκιμάζονται οι οικογενειακές τους σχέσεις, αναζητούν τη φιλία, ερωτεύονται, απογοητεύονται, θυμώνουν, εν τέλει επιθυμούν να βρουν νόημα στη ζωή τους.

Ο συγγραφέας στήνει έναν ολόκληρο κόσμο και οι ήρωες δρουν μέσα σ’ αυτόν προκαλώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη και εξάπτοντας τη φαντασία του. Καθηγητές και μαθητές, όλοι ιδιαίτεροι μα και τόσο συνηθισμένοι, κερδίζουν τον αναγνώστη που διψά να μάθει όλο και περισσότερα για τη δράση τους και τη ζωή τους. Τα μυστικά αποκαλύπτονται με το σταγονόμετρο και ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης με δεξιοτεχνία διευρύνει την πλοκή από βιβλίο σε βιβλίο προσφέροντας στον αναγνώστη την ίδια έξαψη που προκαλεί η προβολή μιας ταινίας μυστηρίου και συνωμοσίας.

Στο δεύτερο βιβλίο, το Όταν ήρθαν για εμένα, τίθεται το θέμα του διαδικτύου, οι συνέπειες της κακής χρήσης του, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πίσω από εκείνους που εισάγουν ψευδείς πληροφορίες και κατευθύνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανάγκη ενίσχυσης του κριτικού νου ώστε το διαδίκτυο να αποτελεί εργαλείο και όχι όπλο κατά της ανθρωπότητας. Η διακειμενική επιλογή του ποιήματος του Maurice Ogden Ο δήμιος είναι πολύ εύστοχη και εμπεδώνεται από τα παιδιά φυσικά και ομαλά πέρα από διδακτισμούς, μέσα από τις καταστάσεις που θα ζήσουν λίγο μετά, ενώ συνειρμικά θα επανέρχονται στους στίχους του ποιητή. Η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό της Σχολικής Έκθεσης Τέχνης θα φέρει τους αλλόκοτους αυτούς εφήβους αντιμέτωπους με τον πραγματικό κόσμο. Βλέπουν την αθλιότητα των προσφυγικών καταυλισμών, νιώθουν τον φόβο που γεννά ο φασισμός κι ο ρατσισμός και επιλέγουν να αντισταθούν. Κινδυνεύουν, μάχονται με το κατεστημένο, χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για καλό σκοπό και στο τέλος νικούν σε όλα τα επίπεδα. Πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι ετοιμάζονται για τις επόμενες δοκιμασίες.

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, με τίτλο Η Δοκιμασία, οι γνωστοί μας πια αγαπημένοι ήρωες, φοιτώντας στην τρίτη και τελευταία τάξη, από τη μία αντιμετωπίζουν την αγωνία της επιστροφής στην πραγματικότητα ανήσυχοι για τη μελλοντική τους πορεία και από την άλλη το ενδεχόμενο του οριστικού κλεισίματος του Σχολείου Κρακατόα. Του δικού τους σχολείου, που με τους ανθρώπους του κατόρθωσε να δώσει χαρά και όραμα, να αναδείξει την προσωπικότητα ακόμη και του πιο εσωστρεφούς παιδιού. Η κληρωτίδα προσκαλεί τον Μάρκο, τη Ρωξάνη, τον Ευγένιο, τον Ισμαήλ και την Ηλέκτρα να αγωνιστούν απέναντι σε πέντε μαθητές του Σχολείου Μανίφικο. Η μάχη προμηνύεται σκληρή, ίσως και άνιση; Οι ανατροπές που ακολουθούν είναι πολλές. Τα συναισθήματα ανάμεικτα, η συγκίνηση αμείωτη, όσο για τις εκπλήξεις; Υπάρχουν κι αυτές. Ο αναγνώστης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Η Νέμεσις όμως έρχεται. Και στα τρία βιβλία του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη το τέλος ικανοποιεί τον αναγνώστη, προτάσσεται η αισιοδοξία. Μέσα από τη δυσκολία, τη δοκιμασία, τον πόνο, την απώλεια, τη διαφορετικότητα ο αναγνώστης νιώθει την ανάγκη της ανάπαυλας, της λιακάδας, της αποδοχής και της ελπίδας. Στοιχεία που εισπράττει επαρκώς φτάνοντας στο πέρας της ανάγνωσης των τριών αυτών βιβλίων.

Η διαφορετικότητα, η αποδοχή του εαυτού και η κοινωνική ένταξη ως ζητούμενα στο ταξίδι προς την ενηλικίωση φωτίζονται με απαράμιλλο τρόπο στη «Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων». Τα βιβλία της σειράς συστήνονται ανεπιφύλακτα σε νεαρούς αναγνώστες και σε όσους επιθυμούν να τους κατανοήσουν περισσότερο.

 

Η Βασούλα Κατέρη είναι αναγνώστρια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό» από το ΕΚΠΑ.

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 31/10/2020 21:59:47