Κατηγορίες

Άρθρο

Σάρα Πεννυπάκερ, ΠΑΞ - Στον τόπο της καρδιάς μου

Σάρα Πεννυπάκερ, ΠΑΞ - Στον τόπο της καρδιάς μου

Γράφει η Βασούλα Κατέρη

 

Ο Παξ, μια εξημερωμένη αρσενική αλεπού, εγκαταλείπεται στο δάσος αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά την πρόκληση της επιβίωσης. Ο Πίτερ συντετριμμένος αναγκάζεται να αποχωριστεί το αγαπημένο του αλεπουδάκι, ενώ μεταφέρεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στο σπίτι του παππού του, εξαιτίας του πολέμου που βρίσκεται προ των πυλών. Το δωδεκάχρονο αγόρι πριν μερικά χρόνια έχασε τη μητέρα του και ο μικρός Παξ ήταν ο μόνος που κατάφερε να απαλύνει τον πόνο του. Ο πατέρας του παρουσιάζεται απόμακρος και ψυχρός μιας και είναι αυτός που αποφασίζει να στρατευτεί εθελοντικά και να χωρίσει βίαια τους δυο φίλους. Το αγόρι δε θα συμβιβαστεί με αυτή την απόφαση τελικά. Θα το σκάσει από το σπίτι του παππού του για να ξαναβρεθεί με τον Παξ πάση θυσία. Η αλεπού μόνη και πανικόβλητη μέσα στο δάσος θέλει να περιμένει για πάντα το αγόρι της. Η ανάγκη επιβίωσης όμως αναδεικνύεται πιο ισχυρή.

Και οι δυο τους συνειδητοποιούν ότι είναι αχώριστοι και στην προσπάθειά τους να ανταμώσουν ξανά δοκιμάζουν ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας. Η συγγραφέας μέσα από την παράλληλη αφήγηση κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η προσμονή για την επικείμενη αντάμωση εντείνεται σελίδα τη σελίδα, κεφάλαιο το κεφάλαιο. Κάθε μέρα που περνά οι δυο ήρωες δοκιμάζονται, συγκρούονται, αναμετριούνται με τον ίδιο τους τον εαυτό, διαμορφώνονται και εξελίσσονται. Η όσφρηση για τον Παξ είναι η αντίστοιχη μνήμη για τον Πίτερ. Η πλοκή ξετυλίγεται με αριστοτεχνικό τρόπο και η αγωνία κορυφώνεται. Ο Παξ με τον Πίτερ θα συναντηθούν στο τελευταίο κεφάλαιο αφού έχουν περάσει ένα πλήθος δοκιμασιών. Είναι και οι δυο ζωντανοί, είναι και οι δυο πιο ώριμοι, είναι σίγουροι για την αγάπη που τους δένει, έχουν γίνει σοφότεροι. Εν τέλει ο Παξ θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα δίλημμα, αν και είναι φανερό ότι επιθυμεί να μείνει στο δάσος, ν’ ακολουθήσει τη φύση του. Ο Πίτερ νιώθει όλη αυτή την αναστάτωση στην καρδιά του Παξ. Τώρα πια ξέρει πως οι δυο τους έχουν γίνει ένα. Όσο κι αν αυτή η απόφαση πονάει, τον αφήνει ελεύθερο ν’ ακολουθήσει τη νέα του ζωή.

Παρότι με την πρώτη ματιά ο αναγνώστης δεν αντιλαμβάνεται την παγερή ανάσα του πολέμου, όσο εισχωρεί στην καρδιά του αφηγήματος, καθώς γνωρίζει τους υπόλοιπους ήρωες και τη σχέση τους ή την ανάμειξή τους με τον πόλεμο, τόσο αποκαλύπτεται η επιρροή και το σημάδι που άφησε στη ζωή τους. Τους γοήτευσε ή τους καταρράκωσε; Ή μήπως κάποιοι με την ανοχή και την αδιαφορία τους προκαλούν μεγαλύτερο κακό;

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που συγκινεί, αναστατώνει μα κυρίως προβληματίζει τον αναγνώστη. Στο κέντρο της σκηνής ξετυλίγεται μια συγκινητική ιστορία ενός εσωστρεφούς εφήβου με φόντο τον πόλεμο. Τον πόλεμο που γίνεται απειλητικός, άγριος, σαρωτικός και επηρεάζει καθοριστικά την ψυχή των ανθρώπων αλλά και το περιβάλλον τους.

 

Η Βασούλα Κατέρη είναι αναγνώστρια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό» από το ΕΚΠΑ.

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 01/06/2020 16:17:21