Κατηγορίες

Άρθρο

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου

Γράφει η Βασούλα Κατέρη

Ποιος είναι αλήθεια ο Θωμάς Q.Bit πέρα από ένα αγόρι ανήσυχο, ευφυές και ταυτόχρονα θυμωμένο και ευαίσθητο; Είναι δυνατόν ένας δεκαπεντάχρονος νεαρός να τα βάλει με την ίδια την ύπαρξη, να καταφέρει να σηκώσει το βάρος της γνώσης για τη ζωή πέρα από τον χρόνο και τον χώρο και να βγει αλώβητος από αυτή την περιπέτεια; Τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά η απουσία του πατέρα του;

Ο συγγραφέας στήνει ένα κινηματογραφικό σκηνικό μέσα στο οποίο σχέσεις, γεγονότα, συναισθήματα εναλλάσσονται με ταχύ ρυθμό, εξάπτοντας τη φαντασία του αναγνώστη και δημιουργώντας ταυτόχρονα πολλά ερωτήματα που περιμένουν εναγωνίως την απάντησή τους.

Στο πρώτο μέρος του μυθιστορήματος, ο Θωμάς συλλαμβάνεται ως ένας από τους πιο επικίνδυνους χάκερ παγκοσμίως. Η ικανότητά του αυτή σε σχέση με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι το εισιτήριο για τη συμμετοχή του σ’ ένα μοναδικό πείραμα που θα του ανατρέψει όλα όσα γνώριζε για τη ζωή του και τον κόσμο.

Στο δεύτερο μέρος, ο Θωμάς γίνεται ταξιδιώτης στον χρόνο, μεταφέρεται στο Κλωνάρι Πελοποννήσου την άνοιξη του 1944. Τα γεγονότα που θα βιώσει εκεί θα καθορίσουν την εξέλιξή του. Ο θάνατος, ο πόλεμος, ο έρωτας και η ίδια η ζωή αποκτούν το νόημά τους. Ο ήρωας αντιλαμβάνεται ότι ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι κι ότι ο θάνατος είναι τόσο οδυνηρός, που σε συντρίβει.

Στο τρίτο μέρος ο Q.Bit επιστρέφει στο σπίτι του καταρρακωμένος, στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Τον βασανίζουν πλήθος ερωτήματα και έχει ξεμείνει από απαντήσεις. Νιώθει τις μικρές του πλάτες να γέρνουν από το βάρος όσων έζησε – ή νομίζει πως έζησε; Η μητέρα του, οι φίλοι του, οι καθηγητές του τον στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις για να ξαναβρεί τον εαυτό του. Ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο.

Το τέλος έρχεται με πολλές αποκαλύψεις κι άλλες τόσες ανατροπές. «Ο χρόνος είναι κάτοπτρο. Κι ο πόλεμος το ράγισε. Εκεί, στη ρωγμή του κατόπτρου του χρόνου σκοντάψαμε ο ένας στον άλλο» θα του πει η Έφη, το κορίτσι που αγάπησε το 1944 και τώρα είναι υπερήλικη. «Η αναζήτηση της αλήθειας είναι το ζητούμενο, μα δεν τη γνωρίζουμε πάντα» αποφαίνεται η μητέρα του. Ο Θωμάς με την ορμή της νιότης, αλλά και της γνώσης που αποκόμισε, θα αποτολμήσει νέα συμπαντικά ταξίδια.

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος υφαίνει το μυθιστόρημά του χρησιμοποιώντας αφηγηματικές τεχνικές που συναρπάζουν τον αναγνώστη και προκαλούν το ενδιαφέρον του. Η αφήγηση σε δεύτερο πρόσωπο επιλέγεται στα αποσπάσματα λήξης και έναρξης των κεφαλαίων του πρώτου και τρίτου μέρους αντίστοιχα. Ο αφηγητής απευθύνεται σε κάθε ήρωα του μυθιστορήματος εντείνοντας μ’ αυτό τον τρόπο το συναίσθημα του αναγνώστη, δίνοντας επιπλέον πληροφορίες και ξεκαθαρίζοντας τυχόν παρανοήσεις. Οι εναλλαγές της οπτικής γωνίας της αφήγησης στο σύνολο του έργου γίνονται με δεξιοτεχνία και καθιστούν την ανάγνωση ελκυστική, ρυθμική, κινηματογραφική. Πρόκειται για ένα νεανικό μυθιστόρημα το οποίο, πέρα από τη δράση στην πλοκή, αγγίζει φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος έφηβος, όπως είναι ο εθισμός στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και κατ’ επέκταση στη βία που απορρέει από αυτά. Στη σύγχυση μεταξύ εικονικής πραγματικότητας και αληθινής ζωής που πολλές φορές καταλήγει στην απομόνωση και στην εσωστρέφεια. Επιπλέον θίγει διαχρονικά θέματα που ταλανίζουν τους εφήβους, όπως είναι οι οικογενειακές σχέσεις, η φιλία, ο έρωτας, θέτοντας όμως στο κέντρο τον πόλεμο και τον θάνατο και δένοντας κάθε κομμάτι της ιστορίας αρμονικά. Ο Θωμάς Q.Bit πραγματοποιεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας και η ζωή του αποκτά νόημα, κατορθώνει να συνδεθεί ουσιαστικά με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν, θέτει στόχους. Μέσα από την ατομική του περιπέτεια προβάλλει συλλογικές ανησυχίες προσκαλώντας αναγνώστες κάθε ηλικίας αλλά και διαφορετικών αναγνωστικών προτιμήσεων.

 

Η Βασούλα Κατέρη είναι αναγνώστρια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό» από το ΕΚΠΑ.

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 24/10/2020 07:06:02