Κατηγορίες

Άρθρο

Η ιστορία του κόσμου με μια ματιά

Η ιστορία του κόσμου με μια ματιά

της Κατερίνας Σέρβη

 «Γίνεται;» θα με ρωτήσετε. Με μια ματιά; Δύο συγγραφείς, η Ρουθ Μπρόκλχερστ και ο Χένρυ Μπρουκ, και ένας εικονογράφος, ο Άνταμ Λάρκουμ, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τα κατάφεραν. Χώρεσαν σ’ ένα μικρού σχήματος βιβλίο 160 σελίδων πολλά από τα θαυμαστά και ενδιαφέροντα που συνέβησαν στον πλανήτη από την Εποχή των Παγετώνων μέχρι και σήμερα, αλλά και πολλές επεξηγηματικές εικόνες, αρκετές σε μορφή κόμικ.

Η πρωτότυπη προσέγγιση του βιβλίου φαίνεται από το οπισθόφυλλο. Ένας Ρωμαίος μάς προσκαλεί για ένα γρήγορο ταξίδι στον χρόνο και μας αποκαλεί πολίτες του κόσμου. Γιατί αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός: αν δεν είμαστε ήδη, να γίνουμε πολίτες του κόσμου. Να καταλάβουμε, με μια ματιά, πώς έχει κινηθεί ο πλανήτης και οι δίποδοι κάτοικοί του τα τελευταία 30.000 περίπου χρόνια. Να αποκτήσουμε μια συνολική άποψη για την παγκόσμια ιστορία, για τους παράγοντες που επηρέασαν θετικά ή αρνητικά την πρόοδο μίας συγκεκριμένης περιοχής και της ανθρωπότητας γενικά, να μάθουμε τι συνέβαινε, ανά εποχή, όχι μόνο στη γειτονιά μας, αλλά και σε κάθε γωνιά του μαγευτικού μας κοινού «σπιτιού»: από τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αμερικής μέχρι τα βάθη της Ασίας, τα παραδεισένια νησιά του Ειρηνικού και την καυτή καρδιά της Αφρικής.

 

Ας μου επιτραπεί εδώ ένα μικρό σχόλιο. Εμείς οι Έλληνες, λόγω της σχολικής ύλης της ιστορίας, ίσως και λόγω έλλειψης σχετικού ενδιαφέροντος γενικότερα, είμαστε αρκετά ελληνοκεντρικοί. Κατά κανόνα επικεντρωνόμαστε στην ιστορία της χώρας μας, άντε και της Ευρώπης, και ξεχνάμε ότι υπάρχει κι άλλος κόσμος πέρα από εμάς. Πόσοι, για παράδειγμα, γνωρίζουν για το Μοχέντζο Ντάρο και τις άλλες υπέροχες προϊστορικές πόλεις της Κοιλάδας του Ινδού, για τους Σούι, τους Τανγκ και τους Σονγκ, τις θαυμαστές αυτοκρατορικές δυναστείες της χρυσής εποχής της Κίνας, για τα μυθικά πλούσια, μεσαιωνικά αφρικανικά βασίλεια του Μπενίν και του Μάλι;

  

Η Ιστορία του κόσμου με μια ματιά απευθύνεται σε μια νέα γενιά αναγνωστών και πολιτών. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης κανένας κάτοικος αυτού του πλανήτη δε νομιμοποιείται να μένει κλεισμένος στο κουκούλι του. Όλοι εξαρτώνται από όλους και για να σχηματίσεις άποψη για όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν πρέπει να γνωρίζεις. Το βιβλίο αυτό, που μπορούν άνετα να το διαβάσουν παιδιά από 8 ετών και πάνω, αποτελεί μια άριστη εισαγωγή στην ιστορία του πλανήτη. Δεν ισχυρίζεται ότι τα λέει όλα, δίνει όμως άφθονα ερεθίσματα, με τρόπο συνοπτικό και γοητευτικό. Τέτοιου είδους βιβλία είναι αυτά που φέρνουν την ιστορία κοντά στα παιδιά – και στους μεγάλους, γιατί όχι; Η συνέχεια είναι στο χέρι του καθενός μας...

 

Η Κατερίνα Σέρβη είναι αρχαιολόγος, συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και μεταφράστρια. Μεταξύ άλλων, έχει μεταφράσει το Η ιστορία του κόσμου με μια ματιά.

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 31/05/2020 12:33:51