Κατηγορίες

Άρθρο

Εμείς, η Ιστορία μας

Εμείς, η Ιστορία μας

της Κατερίνας Σέρβη

Υπάρχουν ιστορίες που έχουν ειπωθεί και ξαναειπωθεί χίλιες φορές· μία από αυτές είναι και η ιστορία της ανθρωπότητας. Παραμυθάδες, συγγραφείς, δάσκαλοι, ιστορικοί την έχουν αφηγηθεί ολόκληρη ή κομμάτι κομμάτι, από την οπτική των νικητών ή την οπτική των χαμένων, με έμφαση στους πολέμους ή στην τέχνη, συνοπτικά ή με τόσες λεπτομέρειες ώστε να γεμίζει εγκυκλοπαίδειες.

Ο Υβάν Πομμό αυτήν ακριβώς την ιστορία επέλεξε να αφηγηθεί. Την ιστορία της ανθρωπότητας. Το κάνει όμως με τον δικό του, προσωπικό και γοητευτικό τρόπο. Καταρχήν, πιάνει το νήμα από την αρχή, από το «Μπιγκ-Μπανγκ», και το φτάνει μέχρι σήμερα. Έπειτα, παίρνει την υδρόγειό του και τη στριφογυρνάει, έτσι ώστε να βλέπουμε, σε κάθε εποχή, τι ακριβώς συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Και τέλος, δεν ασχολείται ούτε με ένδοξες στρατιωτικές νίκες ούτε με εξέχουσες πολιτικές ή άλλες προσωπικότητες. Ως σωστός Γάλλος –η Γαλλική Επανάσταση έδωσε γερή ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνιολογίας– μιλά για την κοινωνική ιστορία του πλανήτη, για το «εμείς» και το «γιατί».

Το Εμείς, η Ιστορία μας αποκαθιστά τον απλό άνθρωπο στο κέντρο της περιπετειώδους ιστορίας του πλανήτη, ωστόσο δεν του χαρίζεται. Τον εκθειάζει όταν του αξίζει και του ασκεί κριτική, όταν επίσης του αξίζει. Ο homo sapiens, επισημαίνει ο Πομμό, είναι αυτός που επινόησε την έννοια του «άλλου», από την οποία πηγάζουν πόλεμοι και διαμάχες.

Μια άλλη αξία, που πηγάζει από το βιβλίο, είναι ότι «εμείς» είμαστε όλοι ίδιοι και –ιδανικά – ίσοι. Έχουμε όμως και τις διαφορές μας, κι αυτό είναι το «αλατοπίπερο» του ανθρώπινου πολιτισμού. Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει, «Δεν είμαι νοσταλγός του παρελθόντος, πιστεύω όμως ότι τα μαθήματα που μας δίνει είναι σημαντικά. Ήθελα να δείξω ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Κράτησα το “εμείς” μέχρι τη σελίδα 32. Έπειτα αναγκάστηκα να δείξω ότι γίναμε διαφορετικοί. Ήθελα να δείξω ότι όλοι οι πολιτισμοί έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο γενικό οικοδόμημα».

Το Εμείς, η Ιστορία μας έχει ένα ακόμα μεγάλο ατού. Την εικονογράφηση. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί και τις δύο σελίδες σε κάθε σαλόνι του βιβλίου για να ξετυλίξει ένα πανόραμα από σκηνές της καθημερινής ζωής, που κινούνται ανάμεσα στην ιστορική μυθοπλασία και στο ντοκιμαντέρ. Οι εικόνες ενώνονται αρμονικά με τα κείμενα, δημιουργώντας ένα ανάγνωσμα συναρπαστικό, που πάλλεται από ζωή.

Και σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο; Κατά τη γνώμη μου σε όλους. Και τι προσφέρει; Πολλά και διάφορα, ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα. Μια γενική εποπτεία της εξέλιξης του παγκόσμιου πολιτισμού και των σχέσεων των λαών μεταξύ τους, αισθητική απόλαυση, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και άγνωστες στο ελληνικό κοινό ιστορίες μέσα στην Ιστορία. Για παράδειγμα, ξέρετε πώς καταστράφηκε και ερημώθηκε ολοσχερώς το Νησί του Πάσχα; Όχι; Η απάντηση στο Εμείς, η Ιστορία μας, σελίδα 59!

Η Κατερίνα Σέρβη είναι αρχαιολόγος, συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και μεταφράστρια. Μεταξύ άλλων, έχει μεταφράσει το Εμείς, η Ιστορία μας του Υβάν Πομμό.

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 18/09/2019 12:00:23